Taximetriștii renunță la protestele împotriva Uber. La ce acord au ajuns cu Guvernul

Publicat: 26 04. 2017, 12:53

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, a declarat, pentru Mediafax, că protestatarii au ajuns la o înțelegere cu Guvernul, în acest sens fiind semnat un protocol.

Protocolul prevede că, în maximum 30 de zile, va fi promovat proiectul de Ordonanță de Urgență cu privire la modificarea legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, proiect care a fost transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Din cadrul legii 38 se vor scoate cele două sintagme: «în mod repetat» și «în mod permanent». Astfel, polițiștii, organele abilitate ale statului să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicențiat. Eu zic că am cerut lucruri pertinente, de aceea ni s-au dat atât de repede. În protocol nu cerem bani, nu cerem subvenții, cerem ca toată lumea să respecte legea. Dacă nu se va respecta, nici nu vreau să știu ce se va întâmpla. Acum am venit în număr mic, dar data viitoare vor veni toate coloanele din țară. Să nu uitați că legea RCA nu a ieșit nici până acum. Nu pot să spun ca UBER va fi interzis, înseamnă că toata lumea care va face transport de persoane va fi autorizată. Nu se poate face transport virtual, închid ochii și mă trezesc la Constanța”, a declarat, pentru Mediafax, președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Totodată, acordul încheiat de sindicaliști cu Executivul mai prevede că dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor București-Ilfov, se va menține deschis și că reprezentanții COTAR renunță la acțiunile de protest anunțate joi și vineri.

Sindicaliștii au ajuns la un acord cu Guvernul după ce o delegație a Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a fost chemată, miercuri, la o discuție cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, în urma protestului din Piața Victoriei, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Câteva sute de taximetre au participat la protestul din fața Guvernului, nemulțumiți de „pirateria online” din domeniu.

Protestul transportatorilor a fost autorizat de Primăria Capitalei pentru miercuri și joi, între orele 9.30 și 21.00.

„Taximetriștii și transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanță de Urgență pentru eliminarea pirateriei din această piață, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în fața sediului Guvernului până la 6.000 de mașini — taxiuri, autobuze și microbuze. În cele două zile de protest, 26 și 27 aprilie, transportatorii participanți la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienților noștri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, și bucureștenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituția României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege”, se arăta într-un comunicat al COTAR.

Transportatorii au reluat, în comunicat, și acuzațiile la adresa platformei Uber.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în așa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancționată, iar aplicațiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcționeze legal, dacă vor să-și desfășoare activitataea în România. Cât timp există o legislație clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor și alții să funcționeze sfidând aceeași legislație, fără a fi sancționați”, se mai arăta în comunicatul COTAR.