Petru Movilă (PMP): „Schimbaţi criteriile de eligibilitate pentru spitalele care vor fi construite/modernizate prin PNRR! Marile centre universitare nu au nicio şansă!”

Petru Movilă (PMP): „Schimbaţi criteriile de eligibilitate pentru spitalele care vor fi construite/modernizate prin PNRR! Marile centre universitare nu au nicio şansă!”
Petru Movilă / Sursa: Facebook
Publicat: 18/07/2022, 12:47

Preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă, fost deputat și președinte executiv al formațiunii la nivel național, critică metrodologia, propusă de Ministerul Sănătății, pe baza căreia ar urma să se prioritizeze investițiile în spitale.

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat criteriile prin care, până în 2026, se vor construi sau dota 25 de spitale, prin PNRR. Metodologia pusă în dezbatere publică, prin care se vor prioritiza investiţiile în infrastructura publică de sănătate, nu arată decât că selecţia celor 25 de spitale are la bază o serie de criterii care cel mai probabil vor dezavantaja marile centre universitare, conform unui comunicat transmis de liderul PMP din capitala Moldovei.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al MS.

„Vor fi selectate, în prima etapă, doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, la Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV), cel mai amplu proiect din întreaga Regiune de Nord-Est care se doreşte finanţat prin PNRR, nu se va încadra deoarece depăşeşte suma precizată de MS, fiind estimat, la acest moment, la peste 300 milioane Euro”, a explicat preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă.

Liderul PMP susţine faptul că, aşa cum sunt astăzi publicate, în dezbatere publică, criteriile de selecţie pentru spitalele care urmează a fi construite sau dotate avantajează doar investiţiile care nu sunt în marile centre universitare, deşi aici sunt cei mai mulţi medici specialişti, experţi în domeniul medical.

„Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că marile centre universitare vor avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau să construiască spitale din PNRR. Unităţile medicale amplasate în București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, vor primi doar un singur punct. Toate celelalte, 5 puncte. Aberant, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai ample investiţii şi să nu uităm că aici caută ajutor şi cei mai mulţi pacienţi. Centrele universitare concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate. IBCV, de exemplu, la Iaşi, ca proiect integral, construcţie şi dotare, nu este eligibil din cauza costului total, deşi un spital în Iaşi reprezintă o şansă la viaţă pentru peste 3,7 milioane de locuitori, din întreaga regiune de Nord-Est”, a explicat Petru Movilă, preşedinte executiv PMP.

Totodată, conform criteriilor actuale citate, în realitate, nu vor fi finanţate decât cinci patologii, respectiv Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.

„Din punctul meu de vedere este o decizie pur politică în spate şi este una destul de simplă: vor să finanţeze cât mai multe unităţi medicale în oraşe cât mai mici, unde, de cele mai multe ori nu este asigurată nici resursa umană necesară pentru ca acestea să funcţioneze corect. De aceea fac un apel public, atât către Ministerul Sănătăţii cât şi către PSD şi PNL, să reanalizeze aceste criterii şi să lase marilor oraşe şansa de a face investiţiile de care este atâta nevoie”, a conchis liderul local al PMP Iaşi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul...
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul...
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Amendă anulată pentru Google! Gigantul scapă de plata sumei de 1,49 miliarde de euro