Agenția Britanică a Medicamentului: ”Vaccinul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui” + ”Siguranța publicului va fi întotdeauna pe primul loc”

Publicat: 16 03. 2021, 17:00
Actualizat: 16 03. 2021, 18:14
Agenția britanică a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui. Sursa foto: Shutterstock

Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 nu cauzează coagularea sângelui, au anunțat luni reprezentanții Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA).

Phil Bryan, director pentru siguranța vaccinurilor în cadrul MHRA, a declarat că organizația „revizuiește îndeaproape” informațiile privind trombozele apărute în mai multe cazuri din mai multe state europene după imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, potrivit site-ului agenției Agerpres, care citează DPA.

Astfel, oficialul MHRA a punctat:

  • Siguranța vaccinurilor este de o importanță capitală și monitorizăm continuu siguranța vaccinurilor pentru a ne asigura că beneficiile depășesc orice riscuri potențiale.
  • Nu s-a confirmat că raportul privind accidentul trombotic din Danemarca a fost cauzat de vaccinul COVID-19 AstraZeneca.
  • Acțiunea autorităților daneze, norvegiene și islandeze de a suspenda temporar utilizarea vaccinului este o masura de precauție în timp ce investighează.
  • Rapoartele de tromboze primite până acum nu sunt mai mari decât numărul care ar fi apărut în mod natural la populația vaccinată.
  • Siguranța publicului va fi întotdeauna pe primul loc. Ținem această problemă sub o analiză atentă, dar dovezile disponibile nu confirmă faptul că vaccinul este cauza.

MHRA: Dovezile pe care le avem nu sugerează că vaccinul AstraZeneca este cauza

Oficialul a mai spus că dovezile disponibile până în prezent „nu sugerează că vaccinul este cauza”.

„Cheagurile de sânge pot să apară în mod naturale și nu sunt neobișnuite. Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 Vaccin AstraZeneca au fost administrate pana acum în toată Marea Britanie”, spune Phil Bryan.

În Marea Britanie au fost administrate 11 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca. Numărul de tromboze raportat până acum nu este mai mare decât cel produs în mod obișnuit la populația vaccinată.

„Oamenii ar trebui să meargă şi să-şi facă vaccinul împotriva COVID-19 când li se cere acest lucru”, a adăugat Bryan.

Răspunsul său survine după ce Germania, Italia, Franţa şi Spania sunt ţările care au decis recent să suspende temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Germania a anunțat suspendarea temporară a vaccinării cu serul AstraZeneca

Germania a anunțat că suspendă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Decizia a fost luată în contextul îngrijorărilor provocate de posibilele reacții adverse grave provocate de acest ser.

Măsura vine după ce și alte state europene au suspendat vaccinarea cu acest ser.

Anterior, și Olanda și Irlanda au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, deși nu au înregistrat niciun caz de efecte adverse.

Compania AstraZeeca a transmis, însă, că în acest moment nu există dovezi științifice care să demonstreze o legătură între vaccinarea cu serul său și creșterea riscului de apariție a unor tromboze. Cu toate acestea, compania spune că vor fi reanalizate toate datele disponibile cu privire la siguranța serului.