Bogdan Chirițoiu, la GÂNDUL LIVE: Când vezi sectorul privat că trece prin momente dure, nu trebuie să vezi un sector public care se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat

Publicat: 20 03. 2020, 17:01
Actualizat: 20 03. 2020, 18:25

This browser does not support the video element.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, consideră că, în actualul context economic afectat de pandemia de COVID-19, sectorul public nu trebuie să se comporte ca și când vremurile sunt bune în continuare, în timp ce sectorul privat trece prin momente dificile.

Presedintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a opinat, într-o intervenție la Gândul Live, că actualul context, care a dus la modificări în modul în care se lucrează în instituțiile statului, ar putea avea consecințe privind reforma administrației publice.

Ceea ce poate face statul pentru domeniul privat este, așa cum s-a anunțat oficial, să ia aceleași măsuri ca în vestul Europei: garanții pentru firmele mici și protejarea unor zone foarte expuse, cum e zona de hoteluri, restaurante și turism, care în România ajung la 15 miliarde de lei, a explicat Bogdan Chirițoiu.

„Asta ține de cota pe care o are fiecare stat și ține, într-adevăr, că la noi s-au cheltuit mulți bani în vremurile bune, nu mai avem mulți bani de cheltuit acum, când e criză”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

În aceste context, în ceea ce privește reforma din adminstrație, Bogdan Chirițoiu a precizat că reducerile din anul 2010 au fost necesare, „dar să tai 25% din salariu nu e modul în care să conduci o țară, nu asta e ideal, să tai otova, de la toată lumea”.

„Deja un șoc îl avem pe partea de telemuncă. Faptul că acum am avut o săptămână să ne organizăm să vedem și tehnic cum putem conecta computerele oamenilor de acasă la sistemul de la birou, dar mai ales să gândim cum îi supraveghem pe oamenii ăștia, cum le dăm sarcinile foarte exacte și cum îi monitorizăm să ne asigurăm că de acasă le îndeplinesc, e un efort care poate să ducă și la ceva bun. Poate să ducă la o reformă a administrației în sensul că o facem mai flexibilă și, doi, pentru că o să constatăm că unii oameni nu au atât de multe lucruri de făcut”, a spus Bogdan Chirițoiu, care a admis că varianta despărțirii de acești angajați este absolut corectă.

„Și când vezi în sectorul privat că trec prin momente dure și sacrificii, evident că nu o să vedem sau nu trebuie să vedem un sector public care se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat și vremurile sunt bune în continuare”, a conchis președintele Consiliului Concurenței.