Când crede Raed Arafat că vom avea un vaccin anti-COVID 19: „Până atunci vom trăi cu el”

Publicat: 05 09. 2020, 12:29
Actualizat: 06 04. 2021, 16:08
Raed Arafat: Cazurile testate pozitiv sunt mai puține decât cazurile generale

Secretarul de stat Raed Arafat susține că un vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil din primăvară-vară anul viitor. Până atunci, seful DSU speră  în apariția unui medicament mai eficient pe parte de terapie a bolii provocate de noul coronavirus.  

„De vaccin  (anti-COVID) se vorbeşte deja pentru sfârşitul anului, începutul anului viitor. Se pare că încet, încet, este clar că vom avea un vaccin. Nu vorbim de un vaccin netestat, pentru că altfel poate că unele vaccinuri netestate suficient ar putea fi administrate, dar nimeni nu ar vrea sa facă acest lucru (…)

„Poate că până în primăvara, vara anului viitor…

Poate că până în primăvara, vara anului viitor (va fi disponivul vaccinul – n.r.). Dacă apare un vaccin în cantităţi suficiente, să fie vaccinată o parte importantă din populaţie, mai ales partea vulnerabilă, va scădea impactul lui şi după asta o să fie totul ok”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat la Antena 3.

Șeful DSU a mai precizat că iarna aceasta vom trăi cu noul coronavirus!

„Cred că iarna asta trăim cu elşi poate prima parte a primăverii trăim cu el”

„Cred că iarna asta trăim cu el (cu noul coronavirus -n.r.) şi poate prima parte a primăverii trăim cu el. Dacă se întâmplă ceva mai rapid, pe parte de cercetare pe terapie sau vaccin într-o cantitate importantă, care să ne permită să vaccinăm majoritatea celor vulnerabili, astfel  încât să ne întoarcem la o viaţă cât mai normală…”, a mai precizat Raed Arafat.

Apelul medicilor de familie

Medicii de familie se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal vor fi achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începând abia din 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

„Vor fi vremuri grele, ținând cont că vorbim de pandemie. Va fi foarte greu de diferențiat avânt în vedere că simptomatologia gripei, cât și simptomatologia virusului SARS-COV-2 sunt asemnătoare. Asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm din timp. Nu vom putea face vaccinarea la aproape 24 de milioane de locuitori și trebuie să mergem către grupele de risc”, spune medicul Mihai Iacob pentru GÂNDUL.RO.