Ce se întâmplă cu cetățenii care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu prima doză în străinătate. CNCAV: Pot face rapelul în România

Publicat: 16 04. 2021, 17:57
FOTO cu caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) transmite faptul că cetățenii care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin nati-COVID-19 în străinate pot face rapelul în România.

CNCAV transmite faptul că persoanele care vor să facă acest lucru pot merge în centrele fixe de vaccinare, fără să se programeze pe platforma electronică.

„Menţionăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu acelaşi tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetăţenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei ţări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România. Beneficiarul va contacta reprezentanţii centrului ales, de preferat cu cel puţin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Ce pași trebuie să urmeze persoanele care vor să își facă rapelul în România

De asemenea, persoanele car emerg la centrul de vaccinar epentru a prim idoza de rapel trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate care atestă domiciliul, respectiv legalitatea șederii în România. Totodată, trebuie să aibă asupra lor dovada care atestă că au primit deja prima doză de vaccin.

„După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare”, mai arată sursa citată.

În țara noastră sunt folosite trei tipuri de vaccin anti-COVID-19: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. O hartă interactivă de pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare arată centrele unde se folosește fiecare vaccin în parte, precum și locurile disponibile sau listele de așteptare.

În România a fost depășit pragul de 1,5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze de vaccin, în timp ce peste 940.000 de eprsoane au fost imunizate cu prima doză. De asemenea, de la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, au fost administrate 3.998.980 doze de vaccin, fiind raportate și aproximativ 12.500 de reacții adverse.