Ce spune Klaus Iohannis despre importarea unui vaccin anti-COVID-19 din Rusia sau China

Publicat: 24 03. 2021, 13:17
Actualizat: 24 03. 2021, 13:18
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut câteva precizări despre importarea unui vaccin anti-COVID-19 din Rusia sau China.

Klaus Iohannis a fost prezent a participat, miercuri, 24 martie, la prima acțiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deșertificată din sudul României. În acest context, șeful statului a ținut și o conferință de presă.

Importarea unui vaccin anti-COVID-19 din Rusia sau China? Șeful statului dă verdictul

Preșdintele României a fost întrebat dacă țara noastră va importa vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia sau China.

„Noi avem doze suficiente și campania de vaccinare merge foarte bine. Valul 3 nu a putut fi prevenit de nimeni, nici măcar de țările care au un număr mai mare Noi folosim, ca și stat membru al UE, vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Sunt convins că vom reuși, la sfârșitul lunii martie și în aprilie să vaccinăm sute de mii de oameni și atunci va fi mai bine. Nu se ia în calcul să importăm nimic din ceea ce nu este recomandat de Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Klaus Iohannis.

Prima țară din cadrul Uniunii Europene care a început vaccinare cu vaccinul rusesc Sputnik V este Ungaria. Ulterior, și Republica Moldova a aprobat folosirea acestui vaccin. Pe măsură ce mai multe țări au aprobat folosirea serului, autoritățile ruse au scăzut prețul serului. Astfel, la sfârșitul lunii februarie, prețul vaccinului rusesc anti-COVID-19 ajunsese la aproximativ 12 dolari.

În ceea ce privește vaccinul chinezesc Sinopharm, serul este produs într-un stat european, respectiv Serbia. Prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat serul pentru utilizare este tot Ungaria.

În schimb, în România sunt utilizate doar trei vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până în prezent au fost administrate în țara noastră 2.136.155 de doze din vaccinul Pfizer. De asemenea, au fost utilizate 192.348 de doze din vaccinul Moderna și 298.267 din cel dezvoltat de AstraZeneca.