Ce trebuie să facă persoanele diagnosticate cu COVID-19 și care se află în izolare la domiciliu? Sfaturile medicului Adrian Marinescu

Publicat: 23 11. 2020, 12:44
Ce trebuie să facă persoanele diagnosticate cu COVID-19 și care se află în izolare la domiciliu? Sfaturile medicului Adrian Marinescu. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a explicat ce trebuie să facă persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și se află în izolare la domiciliu pentru a evita ca starea lor de sănătate să se înrăutățească.

În cadrul unui interviu acordat Pro TV, Marinescu a explicat că aceste persoane trebuie, în primul rând, să păstreze legătura cu medicul de familie pentru ca acesta să le poată monitoriza starea de sănătate.

„Cred că au nevoie de o evaluare făcută în primă fază la medicul de familie, sau orice medic cu care va lua o legătură, poate să fie și telefonic. Important e ca acel medic să-l orienteze și să realizăm dacă persoana respectivă are factori de risc, are vârstă avansată, și atunci trebuie să ajungă mai repede la spital, sau dimpotrivă, dacă situațiile acestea nu sunt, va putea să fie monitorizat de medicul de familie, dar atenție, monitorizare înseamnă că în perioada de două săptămâni, cât stă în izolare, ține legătura cu medicul de familie, dacă apar unele complicații, chiar dacă la acel care în urma evaluării reieșea că nu are factori de risc, să poată să intervină și să ajungă la spital (…) Sfatul meu e să avem acasă un pulsoximetru, știu că s-a vorbit foarte des, alături de termometru, și să măsurăm saturația de oxigen, este foarte important pentru că în general nu ne vom da seama dacă avem o lipsă de aer suficient de repede, deci e mult mai bine să vedem saturația de oxigen, pentru că altfel s-ar putea să ne păcălim, să nu realizăm că avem o saturație mică și să ajungem prea târziu la spital”, a spus Adrian Marinescu.

Marinescu: Nu sunt dovezi că virusul ar fi mai agresiv acum, dar se transmite mai repede

Totodată, medicul a explicat că nu există în acest moment dovezi care să arate că virusul este mai agresiv, însă, din păcate, acesta se transmite mai ușor decât în primul val al pandemiei.

„Este o veste bună și una mai puțin bună. Vestea bună este că nu sunt dovezi că e mai agresiv virusul la acest moment și că ar da mai multe forme severe, vestea mai puțin bună este că se transmite mai ușor decât în primul val, ceea ce explică de ce peste tot la nivelul mapamondului sunt mai multe cazuri. Dacă se transmite ușor, chiar la un procent relativ mic de forme severe, se va vedea la nivelul spitalelor”, a adăugat Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu le-a mai recomandat românilor să petreacă sărbătorile de iarnă de anul acesta în compania familiei restrânse, pentru că riscul de infectare este în continuare ridicat.