COVID-19. De ce a murit copilul de 1 an din SUA. Ce complicații au apărut după ce a fost diagnosticat cu coronavirus

Publicat: 01 04. 2020, 00:05
Actualizat: 01 04. 2020, 07:50

Coronavirusul atacă în general organismele persoanelor în vârstă, dar au existat cazuri în care și copii sau adolescenți au căzut victime ale flagelului epidemiologic pornit din China. Zilele trecute, presa americană a relatat cazul unui copil de doar un an care a decedat din cauza noului coronavirus.

Specialiștii de la Institutul John Hopkins spun că și copii sunt expuși la Covid-19, în situația în care virusul ajunge direct la nivelul ochiilor, la nas, la gură sau în plămâni acestora. O astfel de contaminare se produce dacă cineva din apropierea lor, care este deja infectat, tușește sau strănută în imediata apropiere a copiilor sau lângă ei, lansând în aer, pe masa, pe mâncarea sau pe mâini stropi infestați.

Un copil din Chicago în vârstă de doar nouă luni a murit în Statele Unite, fiind testat pozitiv pentru Covid-19. Guvernatorul din Illinois, JB Pritzker, a confirmat că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina cauza morţii.

„Dacă nu i-aţi acordat atenţie până în prezent, acest caz este un apel la trezire”, a spus guvernatorul din Illinois. Informaţiile de până acum arătau că virusul ataca foarte rar copiii şi provoca simptome moderate.

Autorităţile din SUA vor să afle dacă, în cazul copilului de nici un an care a murit, au existat alte complicaţii de sănătate. Totuși, potrivit presei din Chicago, copilul decedat avea unele probleme, care, însă, n-au fost descrise până acum. Teste amănunțite sunt în continuare în derulare.

O scrisoare publicată în New England Journal of Medicine de către cercetătorii chinezi menționa deja moartea unui copil de 10 luni cu Covid-19. Cercetări separate au urmărit 2.100 de copii infectați în China și doar mai puțin de 6% dintre ei s-au îmbolnăvit grav.

Avertismentul OMS: Toate categoriile de vârstă sunt expuse

Exerții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății avertizează cu privire la faptul că tinerii nu sunt invincibili în lupta împotriva coronavirusului. Deși până acum se considera că cei mai mulți dintre cei vulnerabili în fața bolii COVID-19 sunt bătrâni, ultimele date recoltate demonstrează că pot exista infecții severe la toate categoriile de vârstă.

În cazul copiilor, rapoartele pe care le-am primit din mai multe state arată că majoritatea copiilor care sunt infectați fac o formă ușoară a bolii. Avem, însă, şi rapoarte care descriu o infecţie severă și în rândul copiilor” – expert OMS.

Dacă până acum experții spuneau că cele mai vulnerabile persoane infectate cu coronavirus sunt bătrnii sau persoanele cu alte patologii, ultimele date demonstrează că există și cazuri de infectare severă la tineri.