COVID-19. Imunizarea populației, o soluție? Explicațiile unui specialist român

Publicat: 11 04. 2020, 10:30
Actualizat: 11 04. 2020, 10:31
Bilanț cutremurător al COVID-19 / Foto: Pixabay

Mihnea Boştină se ocupă de peste 15 ani de viruşi şi infecţii virale. A lucrat la Universitatea Harvard, are două licenţe în Geologie şi Matematica, iar din 2013 este virusolog la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă, una dintre ţările puţin afectate de COVID-19.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, Boştină a explicat o metodă pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

După părerea acestuia, asa cum îmunizarea pasivă a fost cea mai la îndemână soluție în lupta cu Ebola, și în cazul pandemiei de COVID-19 ar putea fi o idee bună. Chiar dacă este o soluție pe termen scurt, poate fi pusă în aplicare foarte rapid.
Imunizarea populației ar putea avea un impact mare și ne-ar putea ajuta să protejăm atât cadrele medicale, cât și pacienții aflați în stare critică, susține cercetătorul.
„Evident, există problema recoltării acestor probelor de plasmă. Ori aici, va fi esenţială existenţa unor teste cu precizie foarte mare, capabile să identifice existenţa anticorpilor în persoanele care au depăşit infecţia cu SARS-CoV-2”, a declarat Boştină pentru Adevărul.ro.

„Ar fi un deznodămînt de Hollywood să vedem cum tinerii, care în zilele acestea privesc mai degrabă distraţi întreaga tevatură planetară, vor fi cei care vor dona sângele care îi va salva pe părinţii şi bunicii lor”, a mai spus specialistul.