COVID-19. La cabinetele dentare, taxele pentru dezinfectare pot ajunge și la 1.000 de lei

COVID-19. La cabinetele dentare, taxele pentru dezinfectare pot ajunge și la 1.000 de lei
Cabinetele dentare trebuie să ia măsuri sporite de siguranță
Publicat: 09/05/2020, 11:06
Actualizat: 09/05/2020, 11:07

Românii care merg la dentist trebuie să achite taxe pentru dezinfectare împotriva infecției cu noul coronavirus. Banii sunt plătiți din buzunarul clienților, în contextul în care stomatologii invocă specula de pe piața materialelor pe care trebuie să le cumpere și cer sprijinul statului pentru acoperirea costurilor acestor servicii.

Un client al unui cabinet stomatologic, artistul Dan Helciug, a reclamat „taxa covid” pe care a trebuit să o achite, taxă mai mare decât manopera în sine. „Taxa covid pentru urgențe! Superb! Am sunat azi la policlinica pentru copii unde trebuie sa îl duc pe Luca, după 15 mai și am aflat că : Pentru un procedeu care costa 100 de ron, trebuie sa plătesc o taxa suplimentara de 150 de ron (masca/manusi/dezinfectare.. etc) La alte policlinici e și mai interesant, mai ales la capitolul urgențe, vedeți poza..(1.000 de de lei – n.r.) Iar voi vorbiți despre ccr, pensii speciale.. pesedeul criminal.. etc Românie, te iubesc..”, a scris artistul, pe contul de Facebook.

De cealaltă parte, medicii dentiști spun că trebuie să plătească sume consistente pe produsele și echipamentele necesare pentru protejarea pacienților și a lor în fața pericoleleor infecției cu COVID-19 și că statul ar trebui să intervină.

„De 30 de ani, stomatologia nu primește niciun sprijin, a fost lăsată la voia întâmplării, descurcați-vă cum puteți. Nici acum stomatologii nu au primit niciun echipament de protecție sau vreo substanță. Ei le cumpără. Deja, profitând de situație, specula pe piață a început de crească și toate aceste echipamente și soluții cu care facem dezinfecția s-au triplat, de cinci ori, de 10 ori prețul. Toate aceste costuri, dacă nu ni le subveționează, nu ni le asigură nimeni, să fie foarte clar, noi va trebui să le punem peste costurile manoperelor. De aceea se prefigurează o problemă socială destul de acută și cerem Ministerului Sănătății să iasă și să reglementeze, să nu lase pacienții să injure dentiștii”, a declarat recent dr. Taner Chemal, într-o intervenție la Gândul Live.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase