COSTURI. Medic stomatolog, la Gândul Live: Specula pe piață a început de crească. / Cerem Ministerului Sănătății să iasă și să reglementeze, să nu lase pacienții să înjure dentiștii

Publicat: 06/05/2020, 14:47
Actualizat: 06/05/2020, 14:51

Doctorul stomatolog Taner Chemal a lansat un apel, într-o intervenție la Gândul Live, adresat Ministerului Sănătății, pentru a emite norme clare de reglementare a serviciilor stomatologice în contextul în care profesioniștii din domeniul dentar trebuie să plătească sume consitente pentru a asigura măsuri de protecție, sume care, în lipsa unui sprijin guvernamental, vor crește facturile pacienților.

„Sunt aproape două luni de când stăm închiși, susținând tot demersul pe care l-a făcut Guvernul prin apelul prin care să ne încetăm activitatea pentru a nu fi posibili vectori de contaminare. Am ascultat, am închis, am gestioant cât am putut noi telefonic cazurile de urgențe stomatologice, care se traduc prin durere insuportabilă”, a explicat Dr. Taner Chemal, la Gândul Live.

„Iată că a trecut timpul și se prefigurează alte probleme în viitor. S-a văzut și în perioada urgențelor, cu cei care s-au acreditat și și-au luat măsuri speciale, trebuie să se înțeleagă un singur lucru: pentru a ne proteja pe noi și pentru a proteja pacienții, trebuie să avem echipamente speciale. Aceste echipamente speciale, atenție, le cumpărăm”, a atras atenția doctorul Taner Chemal, făcând referire la „curentul de ură” din piață la adresa dentiștilor, respectiv reclamațiile pacienților care a trebuit să plătească și costul echipamentelor, pe lângă manoperă.

„De 30 de ani, stomatologia nu primește niciun sprijin, a fost lăsată la voia întâmplării, descurcați-vă cum puteți. Nici acum stomatologii nu au primit niciun echipament de protecție sau vreo substanță. Ei le cumpără. Deja, profitând de situație, specula pe piață a început de crească și toate aceste echipamente și soluții cu care facem dezinfecția s-au triplat, de cinci ori, de 10 ori prețul. Toate aceste costuri, dacă nu ni le subveționează, nu ni le asigură nimeni, să fie foarte clar, noi va trebui să le punem peste costurile manoperelor. De aceea se prefigurează o problemă socială destul de acută și cerem Ministerului Sănătății să iasă și să reglementeze, să nu lase pacienții să injure dentiștii”, a declarat Dr. Taner Chemal.

Colegiul Medicilor poate să facă doar o serie de recomandări, dar Ministerul Sănătății trebuie să vină cu norme clare, a subliniat stomatologul: „Statul nu-și asumă, Ministerul Sănătății nu-și asumă, implici DSP nu-și asumă. De pe 15 mai vom deschide. Ok, ne protejăm, respectăm regulile, dar când apare primul caz…ce se întâmplă?”.

Evitarea degajărea aerosolilor este cel mai importat aspect de siguranță în serviciile stomatologice, a explicat medicul.

„Evităm cât putem contactul, evităm cât putem apropierea, dar e timpul să deschidem, deoarece urgențele stomatologice , manifestate prin durere și nu orice durere, nu mai pot aștepta. Noi suntem pregătiți să ne tratăm pacienții așa cum am făcut-o până acum, însă ori suntem sprijiniți cui toate aceste echipamente și materiale de protecție și nu mai adăugăm costul către pacient, ori vom fio obligați să adăugăm aceste costuri. Pai, ce facem? Eu sunt privat, eu cumpăr cu 3 lei. 3 lei-ul acela nu pleacă din buzunarul meu? Să vină Guvernul să-mi dea și atunci normal că nu-i iau pacientului”, a conchis Dr. Taner Chemal.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”