Covid-19. O nouă sechelă îi sperie pe medici: „Pur și simplu a început să se miște”

Covid-19. O nouă sechelă îi sperie pe medici: „Pur și simplu a început să se miște”
Publicat: 06/12/2020, 07:36

O nouă sechelă Covid-19 îi sperie pe medici. Aceasta a fost semnalată în SUA.

„Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru The New York Times, citat de Digi24.ro, dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale.

Pacienții care au scăpat de virus încep să-și piardă dinții. Pur și simplu încep să se miște.

De exemplu, o femeie de 43 de ani din New York a povestit că, în timp ce mesteca gumă, a simțit cum îi cade un dinte, fără cea mai mică durere.

Ea suferă, cel mai probabil, de simptomul „Covid lung”.

„Este extrem de rar ca dinții să cadă pur și simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecții cu SARS-CoV-2”, spune dr. David Okano, specializat în paradontologie.

De asemenea, este posibil ca „furtuna de citokine” din sistemul imunitar să se manifeste la nivelul gurii.

Pe de altă parte, deocamdată, nu există un studiu clar care să indice faptul că pierderea dinților ar fi constatată în cazul unui „Covid lung”.

Un participant într-un studiu clinic pe vaccinul COVID-19, despre simptome: „În seara aceea a fost greu…”

În următoarele săptămâni și luni, mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului vor fi distribuite în întreaga lume, în speranța de a reduce răspândirea unui virus care a dat lumea peste cap în anul 2020 și a umplut spitalele.

Yasir Batalvi, în vârstă de 24 de ani, s-a înscris pentru unul dintre aceste studii și a fost printre primii americani care au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Tânărul din Boston a fost printre cei care au participat la studiul vaccinului împotriva coronavirusului realizat de Moderna.

Vaccinul Moderna a fost apreciat drept o mare descoperire medicală. Vaccinul a fost considerat 94,1% eficient împotriva virusului. Potrivit reprezentanților companiei Moderna, niciuna dintre miile de persoane cărora li s-au administrat două doze ale vaccinului nu prezintă simptome severe de COVID-19.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase