De ce copiii au mai puține probleme în infecțiile cu SARS-COV-2? Explicațiile unui specialist român din Olanda

Publicat: 19 09. 2020, 08:28
De ce copiii au mai puține probleme în infecțiile cu SARS-COV-2? Explicațiile unui specialist român din Olanda/ Foto: Profimedia

Mihai Netea, profesor român și cercetător în imunologie la o universitate din Olanda, a precizat la Digi 24 că cei mici au mult mai puține probleme decât adulții în infecțiile cu SARS-CoV-2, iar posibilitatea de a-l transmite este mult mai mică.

„Prezența moleculelor ACE-2, de care se leagă noul coronavirus, este mult mai scăzută în plămânii copiilor decât în cazul adulților. Aceasta este una dintre explicațiile pentru care copiii ar fi mai puțin atacați de SARS-CoV-2”. spune profesorul Netea la Digi 24.

O a doua ipoteză care s-a emis a fost aceea că în cazul copiilor, aceștia primesc multe vaccinuri la începutul vieții și sunt anumite vaccinuri care acționează într-un fel – probabil – ca și BCG. Mai ales vaccinul contra pojarului (rujeola) se pare că are la fel de puternice efecte stimulatoare asupra sistemului imun, mai explică acesta.

În ceea ce privește posibilitatea ca cei mici să transmită virusul SARS-CoV-2, ea există, dar este mult mai mică decât în cazul adulților și asta pentru că numărul particulelor virale generate de ei este mult mai mic, consideră  cercetătorul român.

„Deci, pericolul ca și copiii să transmită virusul este mult mai mic decât în cazul adulților. Nu poate fi exclus în totalitate, dar este mai mic, categoric, semnificativ mai mic decât în cazul adulților”, a declarat profesorul Mihai Netea la Digi24.

Copiii asimptomatici îi pot infecta pe adulți cu COVID-19. Studiul american confirmă ipotezele anterioare

Copiii asimptomatici pot transmite Covid-19 adulților, relevă un studiu CDC (Centers for Disease Control) din SUA.

Cercetătorii au consultat 184 de elevi, educatori și rude, din trei grădinițe situate în Salt Lake City (Utah), între 1 aprilie și 10 iulie 2020, transmite Daily Mail.

Copiii sunt mai puțin afectați de coronavirus, comparativ cu adulții, pe care îi pot infecta chiar și fără să aibă simptome.