Dr. Adrian Marinescu, despre vaccinul anti-COVID: “Eficiență de 90-95%. În Marea Britanie nu a existat nicio reacție adversă notabilă!”

Publicat: 25 12. 2020, 20:57
Actualizat: 25 12. 2020, 21:01
Dr. Adrian Marinescu, despre vaccinul anti-COVID: “Eficiență de 90-95%. În Marea Britanie nu a existat nicio reacție adversă notabilă!”

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a anunțat că vaccinul anti-COVID care a ajuns, vineri, în România este sigur și nu afectează în niciun fel sănătatea, având o eficiență de peste 90-95%. Acesta reamintește că în Marea Britanie s-au vaccinat în jur de un milion de oameni și nu a existat nicio reacție adversă notabilă.

Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie – și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme. În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important”, a spus Dr. Adrian Marinescu, potrivit Digi 24.

Cadrul medical îi sfătuiește pe toti românii să se vaccineze anti-COVID, pentru că serul este sigur, chiar dacă a fost dezoltat într-un timp relativ scurt.

A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență peste 90-95%”, a declarat medicul infecționist de la Institutul “Matei Balș” din Capitală.

Dr. Adrian Marinescu, despre vaccinul anti-COVID: “În cazul lor va fi vorba de prudență!”

Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă, la dovada clară că a existat un șoc anafilactic în trecut, nu vorbim de simple alergii. Doar cei care au alergii importante, doar în cazul lor va fi vorba de prudență. Poate în cazul celor cu alergii severe se va face doar o administrare, riscul ar fi mai mare la rapel”, a mai explicat Dr. Adrian Marinescu.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns, vineri, în România, pe la Vama Nădlac. Sâmbătă dimineață, vor fi depozitate la Institutul medico-militar “Cantacuzino”, de unde vor fi distribuite în cele zece spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Prima tranșă va fi urmată de o a doua, până la finele anului, când sunt așteptate încă 150.000 de doze de vaccin.