Focar de COVID-19 la un centru de reabilitare neuropsihică din Vaslui. Peste 60 de persoane infectate cu noul coronavirus

Publicat: 17 08. 2020, 13:19
Actualizat: 17 08. 2020, 13:22
Focar de COVID-19 la un centru de reabilitare neuropsihică din Vaslui. Peste 60 de persoane infectate cu noul coronavirus

Un focar de infecţie cu SARS-Cov-2 a fost declarat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Mălăieşti, comuna Vutcani, judeţul Vaslui. 41 de pacienţi și 22 de angajați au fost testaţi pozitiv. Centrul intră în carantină. 

Conform autorităţilor vasluiene, un pacient de 42 de ani care nu avea simptome a fost confirmat pozitiv la o clinică din Iaşi, astfel că DSP a început ancheta epidemiologică.

Ulterior, au fost confirmați pozitivi 41 de beneficiari și 22 de angajați din cadrul centrului.

Probabilitatea să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, dar și riscul ca persoanele care sunt acum negative să se îmbolnăvească, motiv pentru care Comitetul Judeţ̦ean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a decis instituirea carantinei pentru de 14 zile la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Mălăieşti.

Astfel, persoanele depistate pozitive rămân în centru, iar evaluarea lor clinică se va face de către o echipă de medici de la Spitalul Judeţ̦ean de Urgenţă Vaslui, precum şi de către medicul de familie care are pe listele sale beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală şi se va decide care persoane au nevoie de internare la Bârlad.

Cei care nu au nevoie de internare vor vor primi tratament indicat de echipa de medici şi vor fi monitorizaţi zilnic.

De asemenea, angajaţii rămân la locul de muncă 14 zile.

Cauzele rezultatelor false la testarea pentru COVID-19

Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.