GÂNDUL LIVE. Doru Dima, consilier în carieră: Ne convine să venim cu certificat COVID-19 la fiecare trei zile sau să facem vaccinul?

Publicat: 12 01. 2021, 13:01
Actualizat: 12 01. 2021, 14:01

This browser does not support the video element.

Doru Dima, consilier în carieră și dezvoltare în resurse umane, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre fenomenul telemuncii în România și eventualitatea în care angajatorii ar putea primi angajații la muncă doar pe baza unui certificat negativ COVID-19 / vaccin anticoronavirus.

„Avem și noi niște beneficii pentru că am intrat mai târziu în UE. Am adus beneficiile cele mai mari. Foarte multe servicii din zona administrativă în România s-au relocat, putem să lucrăm de acasă, la computer.

Pe de altă parte, referitor la faptul că angajatorii nu o să te primească la muncă dacă nu îți faci vaccinul anti-COVID-19, bineînțeles că este un abuz.

Certificat COVID-19 vs. vaccin

Ne convine să venim cu certificat negativ COVID-19 la fiecare 72 de ore în firmă sau să facem vaccinul anticoronavirus? Un angajator nu poate să îi interzică unui angajat să vină la muncă, dar îl poate transforma în telemuncă.

Interzicerea dreptului de a munci poate să ducă către procese foarte multe ale angajaților împotriva angajatorilor.

Sunt anumiți angajați care ar avea posibilitatea să stea în telemuncă, dar ar putea să aibă mai multe joburi. Munca va fi o oportunitate pentru ei. Dar când angajatorul îți spune că munca de acasă e un bonus, e destul de periculos. E o aiureală totală, din punct de vedere al telemuncii, nu este foarte bine procedurată.

Angajatorul ar trebui să-ți asigure costul internetului. Este greu de făcut cu curentul… Va fi foarte dificil. Eventual să fie o sumă compensatorie. Ar putea să fie partajat, să spunem așa, de către companie alături de angajat. Companiile și-au dat seama că pot lucra de acasă. Anul 2021 îl văd un an al digitalizării.

„Telemunca trebuie foarte bine gândită”

Nu va mai fi nevoie să aducem angajații la muncă decât în anumite momente când trebuie să colaboreze, să fie în același timp, în același loc. Nu e același lucru virtual. Vă dau un exemplu: companiile care se ocupă de fonduri europene. Multe alte companii. Nu ai cum să îl trimiți pe om în telemuncă. Dar telemunca trebuie foarte bine gândită, astfel încât angajatul să lucreze în 8 ore pentru mai multe organizații. Atunci va fi un bonus. Astăzi angajatorul zice: te las 8 ore, dar ești conectat cu mine, în telemuncă.

Asta vine și din incapacitate unor companii de a măsura performanța angajaților. Rezultatul se vede în ceea ce se întâmplă în organizație. Dacă nu putem verifica performanța angajaților… Multe organizații nu s-au pregătit, cum să schimbe ceea ce se numește performance management.

Vai de mama noastră în privința carierelor. Trag un semnal de alarmă, ar fi cazul într-o zi Ministerul Educației să considere consilierea în carieră obiectiv național. Mulți oameni își aleg un drum în viață și apoi constată că nu mai pot să continue.

„După șase ani, acel om mi-a zis că a făcut acea meserie degeaba”

Am discutat cu cineva care mi-a zis că după 6 ani și-a dat seama că face o meserie degeaba, că nu și-a dorit-o.

Managerii să se uite în organizație ca să vadă care activități sunt repetitive. Să le automatizeze. Să implementeze un proces de management al performanței continuu. Să nu mai fi evaluat doar o dată pe an, ci să îți ofer ajutor întotdeauna. Aș pune în al treilea rând, ca manager, pe bunăstare, trebuie să ne gândim cum să ne salvăm viața, familia. S-ar putea să le fie mult mai bine lor și angajaților. Să le ofere timpul necesar să se bucure și de viață, pentru că altfel o să îi pierdem.”, a declarat Doru Dima la GÂNDUL LIVE.