În ce condiții se poate amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin

Publicat: 06 01. 2021, 12:29
În ce condiții se poate amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin / Sursa FOTO: https://img.rawpixel.com

Organizația Mondială a Sănătăţii consideră justificabilă și doar în cazuri excepţionale amânarea cu aproximativ două săptămâni a administrării celei de-a doua doze de vaccin produs de BioNTech/ Pfizer.

În mod ideal, cele două doze necesare pentru protecţia prin vaccinare ar trebui administrate la 21-28 de zile distanţă.

Poziția OMS, precizări importante

Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), care oferă consultanţă OMS în domeniul vaccinării, a declarat într-o conferință susținută la Geneva: „Am deliberat şi am stabilit următoarea recomandare – două doze din acest vaccin (Pfizer) la interval de 21-28 zile”. Dacă aceasta reprezintă o opţiune pentru state depinde şi de momentul în care acestea primesc noile doze de vaccin şi de cantităţi.

Grupul a declarat că ţările ar trebui să aibă libertate de manevră pentru spaţierea peste şase săptămâni a celor două doze, astfel încât mai multe persoane cu risc ridicat de boala să poată beneficia de acestea. „SAGE a formulat o prevedere pentru ţările aflate în circumstanţele excepţionale ale constrângerilor privind aprovizionarea cu vaccin (Pfizer) de a întârzia administrarea celei de-a doua doze cu câteva săptămâni în vederea maximizării numărului de persoane care beneficiază de o primă doză.

Cred că trebuie să fim puţin mai deschişi la aceste tipuri de decizii pe care statele trebuie să le ia în conformitate cu propriile situaţii epidemiologice”, a adăugat Cravioto.

Marea Britanie cere pauză de 12 săptămâni între cele două vaccinări

Autorităţile britanice au recomandat un interval şi mai mare între cele două doze, de până la 12 săptămâni, având în vedere numărul de infecţii şi dificultăţile întâmpinate în livrarea vaccinului, a amintit directorul executiv al SAGE, Joachim Hombach. „Recunoaştem în totalitate că ţările se pot confrunta cu necesitatea de a fi chiar mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celui de-a doua doze. Însă, este important de notat că există foarte puţine… date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare”, a adăugat Hombach.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel mondial şi în jur de 1,85 milioane au decedat, potrivit unui bilanţ al Reuters.