INTERVIU| Un medic infecționist explică motivele pentru care vaccinații se pot infecta cu COVID de mai multe ori: „Am întâlnit și cazuri în care o persoană vaccinată complet s-a infectat de 4 ori”

Publicat: 09 02. 2022, 16:04
Actualizat: 09 02. 2022, 18:40
Medicul primar în boli infecțioase Gheorghe Enache. Sursă foto: Sensosănătate/captură video

Gheorghe Enache, medic primar în boli infecțioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru Gândul de ce unele persoane, deși sunt vaccinate, se infectează de mai multe ori cu virusul SARS-COV-2.

Specialistul spune că sunt cunoscute și cazuri în care o persoană vaccinată împotriva COVID-19 să fie infectată și de patru ori, însă aici intervine și problema sistemului imunitar.

Trecând prin boală, în mod normal, aceste persoane ar trebui să aibă o imunitate mai bună. Cunosc o persoană vaccinată, inclusiv cu doza booster, care s-a infectat cu virusul de patru ori și persoane, la rândul lor vaccinate, care s-au infectat de două ori. Vorbim de persoane care au fost confirmate pozitiv cu testul PCR”, excplică medicul Gheorghe Enache.

Medicul spune că infectarea cu virusul de mai multe ori, în cazul unei persoane vaccinate, are legătuă cu mai mulți factori, printre care imuntatea, alimentația, dar și mediul de lucru sau cel familial.

Recomandarea mea în astfel de cazuri este o evaluare la medic, vorbim așadar de o serie de investigații complexe. Totodată, este important ca acele persoane să-și verifice și nivelul de anticorpi. Sunt și persoane non-rispondi, pentru că în cazul lor vaccinul nu este eficient. De asemenea, contează și când a fost făcută ultima doză, pentru că dacă a fost făcută acum 7-8 luni, respectivele persoane se pot infecta cu ușurință”, spune medicul Gheorghe Enache.

Un nou val de infectări, în primăvară

Cât privește evoluția virusului, medicul Enache spune că, potrivit estimărilor, va mai exista un val în primăvară cu tulpina Omicron.

Acest lucru va fi cauzat de oscilațiile termice. Va fi o perioadă de latență, apoi o creștere exponențială, după care o perioadă staționară de vârf și apoi, o perioadă de declin. Vorbim tot de un val cu Omicron, cu condiția să nu apară o altă variantă. În acești doi ani de pandemie, am învățat că virusul COVID este un virus „inteligent”. Își formează multe mutante și trebuie să știm ce este de făcut pentru ca virusul să nu le mai dezvolte”, mai spune medicul Enache.

Pe lângă vaccinare, medicul recomandă și anticoprii monoclonali, cu condiția ca tratamentul să fie administrat la începutul bolii.