Mărturia unui bărbat căruia i-a fost administrat vaccinul anti-Covid de la Oxford: „Înghețam efectiv, deși aveam o temperatură de peste 39 de grade”

Publicat: 11 09. 2020, 12:20
Olanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca / Foto: Pixabay.com

Un voluntar din UK căruia i-a fost administrat vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a mărturisit că a avut febră, frisoane și dureri de cap la 14 ore după ce a fost vaccinat anti-Covid, potrivit Daily Mail.

M-am trezit cam la ora 2:00 dimineața și înghețem efectiv, dar aveam o temperatură de peste 39 de grade. M-am simțit incredibil de slăbit și nu am putut să mă ridic și să mă mișc, așa că prietena mea a trebuit să-mi cumpere un paracetamol. Temperatura a persistat aproximativ o zi și m-am simțit foarte slăbit și letargic și nu am putut face nimic”, a povestit britanicul căruia i-a fost administrat vaccinul în luna mai.

Bărbatul care a vrut să-și păstreze anonimatul, în primele două zile de la administrarea vaccinului a avut dureri de cap puternice și frisoane.

Britancul a mărturisit că cele mai severe simptome i-au dispărut când s-a trezit în a treia zi după administrarea vaccinului, însă a continuat să resimtă efectele secundare.

AstraZeneca întrerupe testele pentru noul vaccin Covid-19 după ce un voluntar s-a îmbolnăvit

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli neexplicate la un participant, scrie AFP.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania, partener industrial al universităţii britanice, într-un comunicat.

Ce se întâmplă cu vaccinul românesc anti-COVID

Virusul Sars-CoV2 a suferit mutații importante potrivit unui articol din prestigioasa revistă științifică Cell. Profesorul Virgil Păunescu, creatorul vaccinului românesc anti-COVID, explică pentru cititorii Gândul.ro ce reprezintă noua mutație G-614 și care sunt consecințele ei: „Rezultatele nu sunt definitive, însă până în prezent arată că virusul acesta nou mutat, G-614 are afinitate mai mare, adică este mai infecțios”. Cât privește tratamentul, Virgil Păunescu spune că nu există un tratament pentru virusul COVID-19, ci doar pentru complicațiile pe care acest virus le aduce. Soluția rămânând vaccinul.

„Din lipsa de fonduri ne mișcăm încet. Și mă refer la o sumă de cinci milioane de Euro care ar fi necesară pentru a ajunge în stadiul II. Neavând banii ăștia ne mișcăm încet. Nu renunțăm, iar lucrul acesta se va vedea. Este cea mai bună metodă de vaccinare pe plan mondial”, a declarat profesorul Păunescu, directorul centrului Oncogen pentru Gândul.