Medicul Radu Ciornei, sfaturi pentru profesori după redeschiderea școlilor: Ar trebui să urmărească purtatul corect al măștii / Vaporii de la dezinfectant pot deveni toxici

Publicat: 06 02. 2021, 09:32
Sursă FOTO: Shutterstock

Specialistul în imunologie, microbiologie și genetică moleculară Radu Ciornei a explicat ce măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus sunt eficiente, dar și la ce trebuie să fie atente cadrele didactice odată cu redeschiderea școlilor și reluarea orelor în format fizic.

Medicul Radu Ciornei a subliniat, în cadrul unei intervenții la B1TV, că purtarea măștii în mod corespunzător este o măsură foarte eficientă. Totodată, acesta a explicat faptul că folosirea dezinfectantului de către mai multe persoane aflate în aceeași încăpere ar putea duce la crearea de vapori toxici. O alternativă ar fi folosirea lămpilor UV.

Specialist: Masca este superputerea!

„Nu sunt de acord cu masuri de genul mutatul mobilierului cu câțiva centimetri mai încolo pentru ca și asa nu prea este loc și nu vom găsi săli de clasă în care să mutam mobilierul cu un metru. Eu cred ca în aceste zile, profesorii ar trebui să urmărească purtatul corect al măștii, pentru ca școală ase desfășoară în spațiu închis și în momentul în care spațiul este închis, ventilația este proastă. Prin vorbire acești aerosoli ajung în aer. Purtând masca putem să oprim între 70 și 95% dintre aerosolii potențiali infectanți. Masca este superputerea. Purtarea corectă a măștii este principalul lucru cu care putem lupta împotriva bolii. Eu sunt în favoarea unei dezinfecții a mâinilor, dar nu cu cantități imense de dezinfectant pentru că pot provoca vapori toxici. Dacă copiii își dau cu dezinfectant pe mâini în exces în clasă, vaporii pot deveni toxici. De 7-8 luni am fost avocatul folosirii lămpilor cu ultraviolete si al aerisii pentru că este o boală cu transmitere principal aerogenă și lămpile cu ultraviolete pot fi folosite în mod continuu. Există lămpi care pot fi folosite în momentul în care elevii părăsesc clasa și cele care pot fi folosite constant cât timp elevii sunt chiar în clasă”, a declarat medicul Radu Ciornei.

Elevii vor reveni în bănci începând de luni, 8 februarie, iar unitățile școlare sunt pregătite intens pentru a respecta indicațiile din ordinul comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății astfel încât copiii să fie în siguranță în unitățile școlare.