Nelu Tătaru, dezvăluiri șocante. România a cheltuit 50 de milioane de euro pe testele Real Time PCR!

Publicat: 11 08. 2020, 20:50
Actualizat: 11 08. 2020, 21:03
Nelu Tătaru

Statul român a cheltuit 50 de milioane de euro pe testele Real Time PCR, folosite pentru diagnosticarea Covid-19, anunță ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Politicianul liberal mai susține și că întreaga poveste privind carantinarea cetățenilor „va merge la acea valoare de 30 de milioane de euro”.

Într-o intervenție la Digi 24, Nelu Tătaru a dezvăluit că România a cerut 10 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Cui le-a cerut, în condițiile în care doar Rusia a anunțat că a înregistrat un vaccin, nu se știe, ministrul  Sănătății evitând să vorbească prea mult despre acest subiect.

Din ce ştiu eu, până la sfârşitului anului vom avea şi o fază trei, iar în primul trimestru al anului viitor vom avea pe piaţă şi aceste vaccinuri anti-Covid, rămânând ca din a doua jumătate să-l avem în masă în marea populaţie. Am cerut 10 milioane de doze, am vrut să acoperim măcar jumătate din populaţie, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, pentru tot ce înseamnă personal medical care este implicat şi pentru tot ce înseamnă comorbidităţi şi patologii conexe în cadrul infecţiei cu coronavirus”, a afirmat Tătaru.

150 de pacienți pe ventilatoare

Referindu-se la tratamentul cu Remdesivir, Nelu Tătaru a spus că prima tranşă este de 7.000 de doze: „În acest moment, noi avem o primă tranşă în care au venit aproape 7.000 de doze, urmează în septembrie să ne mai vină 10.000 de doze, iar în octombrie să ne mai vină şi restul de 8.000 de doze până la 25.000. Ele sunt necesarul pentru 4.000 de pacienţi cu tratamentul standard de 5 zile”.

Potrivit ministrului Sănătății, în România, aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt conectaţi la ventilatoare. „Orice caz nou la Terapie Intensivă înseamnă şi un pacient în stare gravă. Din ce avem noi în acest moment, 480 de cazuri, să ne gândim că în jur de 150 sunt pe ventilatoare, ceilalţi sunt în stadii intermediare de insuficienţe respiratorii care nu necesită ventilaţie mecanică. Noi avem spitale dedicate fază I, fază II şi de suport care în acest moment pot asigura până la 1.034 de paturi de terapie intensivă, în contextul în care săptămânile trecute vorbeam de 840 de paturi. Avem aceste paturi, dar nu trebuie să le forţăm”, a insistat Tătaru.

Guvernul Orban încă mai caută soluții pentru redeschiderea anului școlar

În ceea ce privește începerea anului şcolar, ministrul Sănătății dă asigurări că Guvernul Orban caută soluții pentru ca elevii să revină în bănci.

„Noi vrem să se înceapă un an şcolar normal, faţă în faţă, cu un copil care să meargă la şcoală, dar, dacă acum o săptămână specificam că, din cele 3.200 de localităţi, 2.826 erau într-o zonă verde şi atunci puteam merge la şcoală cu toţi copiii, trebuie să gestionăm mersul la şcoală şi cu capacitatea acestor şcoli de a asigura nişte norme de protecţie şi nişte reguli sanitare.

În condiţiile în care vom păstra o evoluţie favorabilă sau rămânem pe un platou, putem să ne gândim să avem cele trei scenarii pe care să le putem aplica la dispoziţia DSP, inspectoratelor şcolare judeţene, comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă adaptată la fiecare unitate, să putem gestiona prezenţa cât mai multor copii la şcoală cu precauţiile pe care le menţionam”, afirmă Nelu Tătaru.