OMS, despre noua tulpină de coronavirus: Este o etapă normală a pandemiei

Publicat: 22 12. 2020, 08:18
Actualizat: 22 12. 2020, 08:19
OMS, despre noua tulpină de coronavirus: Este o etapă normală a pandemiei / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Organizația Mondială a Sănătății a susținut că lumea nu trebuie să se alarmeze prea mult cu privire la o nouă variantă extrem de infecțioasă a coronavirusului care a apărut în Marea Britanie, spunând că aceasta este o parte normală a evoluției unei pandemii.

Oficialii OMS au pus chiar o lumină pozitivă asupra descoperirii noii tulpini care a le-a determinat pe mai multe țări alarmate să impună restricții de călătorie în și dinspre Marea Britanie și Africa de Sud, spunând că funcționează noi instrumente de urmărire a virusului, informează Reuters.

„Trebuie să găsim un echilibru. Este foarte important să existe transparență, este foarte important să spunem publicului lucrurile așa cum sunt, dar este, de asemenea, important să vă dați seama că aceasta este o parte normală a evoluției virusului”, a declarat șeful OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, într-un briefing online.

Mutațiile SARS-CoV-2, mai lente decât în cazul gripei

„Posibilitatea de a urmări un virus atât de atent, atât de atent, atât de științific în timp real este o reală dezvoltare pozitivă pentru sănătatea publică globală, iar țările care fac acest tip de supraveghere ar trebui lăudate”, a mai susținut acesta.

Citând date din Marea Britanie, oficialii OMS au declarat că nu au dovezi că noua variantă ar declanșa o formă de boală mai gravă sau că este mai mortală decât tulpinile existente de COVID-19, deși pare să se răspândească mai ușor.

Oficialii OMS au declarat că mutațiile coronavirusului au fost până acum mult mai lente decât în ​​cazul gripei și că și noua variantă britanică a rămas mult mai puțin transmisibilă decât alte boli precum oreionul.

Aceștia au susținut că vaccinurile dezvoltate pentru a combate COVID-19 ar trebui să facă față și noilor variante, deși se fac verificări pentru a se stabili acest lucru cu exactitate.

„Până în prezent, chiar dacă am văzut o serie de modificări, o serie de mutații, niciuna nu a avut un impact semnificativ asupra susceptibilității virusului la oricare dintre terapiile utilizate în prezent, medicamente sau vaccinurile aflate în curs de dezvoltare, și sperăm că acest lucru se va întâmpla și în continuare”, a declarat omul de știință OMS Soumya Swaminathan într-o conferință de presă.

OMS a declarat că se așteaptă să obțină mai multe detalii în câteva zile sau săptămâni cu privire la impactul potențial al noii tulpini de coronavirus extrem de transmisibilă.