OMS: Statele care au puține cazuri de COVID-19 riscă și ele să aibă focare în viitorul apropiat

Publicat: 23 07. 2020, 22:53
OMS: Statele care au puține cazuri de COVID-19 riscă și ele să aibă focare în viitorul apropiat. Sursa foto: europarl.europa.eu

Țările care au început să iasă din stările de alertă sau de urgență, dar și statele care au un nivel redus al infectărilor cu noul tip de coronavirus vor înregistra, cel mai probabil, și ele noi focare de COVID-19, a avertizat joi medicul Mike Ryan, directorul Programului de Urgențe Sanitare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Specialistul a explicat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în cursul zilei de joi, că și în acele state care  au reușit să aducă pandemia sub control, cum ar fi Germania sau Spania, „există întotdeauna o posibilitate ca boala să fie importată sau ca aceasta să se extindă ca urmare a existenței unor focare ce nu au fost observate până atunci”, informează site-ul CNN.

 

 

Mike Ryan: Restricțiile impuse la nivel național nu reprezintă cea mai potrivită soluție pentru limitarea îmbolnăvirilor

De asemenea, el a adăugat că implementarea unor noi restricții nu este cea mai bună soluție pentru controlarea pandemiei, ci, mai degrabă, autoritățile din țările lumii ar trebui să ia măsuri „mai precise” atunci când încearcă să controleze noile focare de coronavirus.

„În loc să impunem restricții pentru toată lumea, ar trebui, mai degrabă, să urmărim virusul. Va trebui să încercăm să identificăm unde se află virusul și apoi, în mod specific, ca în chirurgie, să îl eliminăm din comunitate prin minimalizarea impactului acestuia asupra vieții comunității”, a declarat doctorul Mike Ryan joi.

Maria van Kerkhove, coordonatorul Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește răspunsul la pandemia de COVID-19, a declarat că dacă noile focare sunt abordate cu rapiditate, prin testarea cetățenilor și prin identificarea persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii, există șanse mari de a controla rapid focarele de COVID-19.

Peste 15 milioane de persoane au fost infectate până acum la nivel mondial cu noul tip de coronavirus, iar 625.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19, potrivit ultimelor informații publicate de Universitatea Johns Hopkins.