OMS urmează să decidă dacă pandemia de COVID mai reprezintă sau nu o urgență la nivel mondial

Publicat: 04 05. 2023, 12:18
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Un grup de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se va reuni joi pentru a decide dacă pandemia de COVID-19 încă mai poate fi clasificată ca fiind o urgență de sănătate publică la nivel global.

OMS a emis cel mai înalt nivel de alertă sanitară privind COVID pe 30 ianuarie 2020, iar experții au prelungit de fiecare dată alerta.

Cu toate acestea, o serie de țări au început recent să ridice stările de urgență interne, cum este și cazul Statelor Unite. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că speră ca anul acesta, organizația să pună capăt situației de urgență, notează Reuters.

„Este posibil ca urgența să fie declarată încheiată, dar este esențial să înțelegem că pandemia rămâne o provocare complexă de sănătate publică”, a declarat profesorul Marion Koopmans, un virolog olandez care face parte din panelul OMS.

Koopmans a refuzat să facă alte comentarii despre ședința de joi, aceasta fiind confidențială.

O sursă apropiată a spus că ridicarea etichetei de „urgență de sănătate publică de interes internațional” ar putea avea un impact asupra finanțării luptei împotriva COVID.

Pandemia de COVID nu s-a încheiat

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că indiferent de decizia experților OMS, pandemia nu s-a încheiat, iar pericolul nu a fost eliminat în totalitate. Cu alte cuvinte, decizia de joi a OMS, oricare ar fi ea, este mai mult o chestiune administrativă.

„Nu ieșim din pandemie, dar am ajuns într-o etapă diferită”, a spus profesorul Salim Abdool Karim, un expert care a consiliat anterior Guvernul din Africa de Sud.

Karim, care nu face parte din panelul OMS, a spus că dacă starea de urgență este ridicată, guvernele ar trebui să mențină în continuare programele de testare, vaccinare și tratament.

Alți specialiști spun că omenirea va trebui să se obișnuiască, pur și simplu, să trăiască cu COVID, așa cum o face și cu alte boli infecțioase, precum HIV/SIDA sau tuberculoza.