Pandemia de COVID a blocat funcționarea spitalelor. Managerul Spitalului Colentina: „Frustrarea este foarte mare. Am avut rezidenți care și-au depus actele să plece în Franța” (EXCLUSIV)

Pandemia de COVID a blocat funcționarea spitalelor. Managerul Spitalului Colentina: „Frustrarea este foarte mare. Am avut rezidenți care și-au depus actele să plece în Franța” (EXCLUSIV)
Publicat: 11/03/2021, 18:00

Nemulțumiri uriașe la Spitalul Colentina din Capitală. Managerul instituției, medicul Victor Cauni, spune că unele cadre medicale iau în calcul să plece, deoarece nu au mai putut să-și practice specializarea în pandemie, din cauza faptului că spitalul tratează doar bolnavi de COVID.

Organizarea spitalelor în Covid și non-covid i-a lăsat pe drumuri pe mulți pacienți cu alte afecțiuni. Dacă într-un an pre-pandemic spitalul Colentina interna 31.000 de pacienți, anul acesta spitalul a avut 3100 de pacienți, explică pentru GÂNDUL.RO, managerul institutuției, medicul primar urolog Victor Cauni.

Victor Cauni: „Milităm către un spital mixt”

La ATI avem un corp de clădire în reamenajare unde avem 7 paturi unde s-au identificat probleme de prize. Celelalte paturi sunt ocupate la capacitate maximă din punctul de vedere al locației și acum a crescut numărul de pacienți internați. Astăzi, avem 170 pacienți față de săptămâna trecută când aveam sub 100 de pacienți pe diverse specialități, dar chiar și așa cu creșterea numărului de pacienți, noi avem 305 paturi în scenariul covid. Noi și asociatățiile de pacienți cronici, cât și profesioniștii din spital milităm către un spital mixt”, spune medicul Victor Cauni, managerul Spitalului Colentina.

Pandemia de COVID-19 a blocat funcționarea spitalelor

În prezent, 263 de unități sanitatea tratează pacienții cu COVID-19. Spitalul Clinic Colentina are secții pe care în ultimul an nu le-a utilizat: „Avem posibilitatea să asigurăm circuite pentru fiecare specialitate și așa putem asigura accesul la sănătate și pacienților cronici care sunt mult mai numeroși decât pacienții pozitivi cu COVID-19. La Spitalul Colentina avem aproape 30 de secții și compartimente care în pandemia de COVID-19 au fost utilizate mai puțin: secția de parazitologie, secția de dermatologie unde avem profesioniști de înaltă clasă, avem și Banca de Țesut care este o mare realizare a spitalului nostru, chiar dacă momentan doar pe țesut osos”, mai spune medicul.

Victor Cauni: ”Am avut o supraviețuire de 40% la ATI”

Secțiile de ATI au fost cele mai încercate în perioada pandemiei COVID-19, ceea ce înseamnă că mulți dintre medici au fost împiedicați să-și facă profesia.

În ultima săptămână, am avut cinci cereri de la asistentele de pe ATI  să fie distribuite pe alte secții pentru că volumul este uriaș la terapie intensivă. Am avut o supraviețuire de 40% la ATI. Și medicii și personalul medical s-au ocupat foarte bine. Noi sperăm să intrăm într-un scenariu mixt în care volumul de muncă al personalului să fie mai mare în zona mixtă decât în zona roșie pentru că deja lucrurile în zona mixtă devin mai elaborate. Acest lucru asigură personalului nostru înalt calificat să-și facă profesia deoarece imposibilitatea de a îți exercita profesia o perioadă atât de lungă poate lăsa cicatrici.

Întrebat de reporterul GÂNDUL.RO dacă unii medici au demisionat, managerul Victor Cauni a precizat:

„Nu s-a făcut niciun demers oficial medicilor. Dar frustrarea este foarte mare în special la medicii din ATI. Volumul de muncă este foarte mare. Anul trecut, în luna septembrie, am funcționat în scenariul mixt. Avem experiența unui an de zile în scenariul roșu, dar și o lună în scenariul mixt. Acea lună de funcționare în scenariul mixt pentru specialiștii din Colentina a fost un exemplu de normalitate prezentă. Acea lună de zonă mixtă ne-a arătat cum ar trebui să se petreacă pseudo-normalitatea în care vom mai petrece o bună perioadă de timp.După părerea noastră fiecare spital ar trebui să funcționeze într-un scenariu mixt care să aibă în grijă și pacienții covid și de cei non-COVID-19. Fiecare merge după oportunități. Nu ai cum să oprești un medic profesionist. Dacă vrea să plece în privat sau în străinătate este liber să o facă. Am avut rezidenți pe neurologie care și-au depus actele să plece în Franța”, mai spune managerul Spitalului Clinic Colentina.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...