PANDEMIE. Criza provocată de coronavirus lovește în ”toate punctele slabe ale lui Putin”. Medicii demisionează în masă, oligarhii cumpără ventilatoarele pentru vilele lor luxoase

Publicat: 27 04. 2020, 09:25
PANDEMIE. Putin a anuțat relaxarea progresivă a restricțiilor anticoronavirus din Rusia / Sursă FOTO: Pixabay

Medicii prost plătiți din Rusia au demisionat în masă,  temându-se de viața lor după ce li s-a spus să trateze pacienții cu coronavirus fără echipamente de protecție adecvate.

Echipajele de la ambulanțe stau la coadă ore întregi pentru a prelua pacienții la spitalele supraîncărcate, unde personalul medical a rămas fără oxigen , în timp ce oligarhii ruși au cumpărat ventilatoarele de oxigen pentru a improviza clinici în locuințele lor luxoase.

Un expert în securitate a declarat că noua criză lovește „în toate punctele slabe ale lui Putin”, scrie Daily Mail. De altfel, prăbușirea prețului petrolului, una din principalele surse de venit a Rusiei, lipsește țara de venituri esențiale. Nemulțumirea rușilor crește necontenit, ei acuzând guvernul că-i favorizează pe influenții oligarhi, în detrimentul micilor întreprinderi.

Acestea sunt efectele periculoase ale pandemiei în Rusia, La ora actuală, analiști și dușmani politici ai lui Vladimir Putin se întreabă dacă „domnia” sa lungă (și brutală) ar putea fi victima crizei.

„Lui Putin nu-i pasă de pierderea unei vieți, doar de pierderea puterii”, a declarat fostul campion la șah Garry Kasparov, acum militant pentru drepturile omului.

„Actualii aliați ai lui Putin ar putea profita de ocazie pentru a se îndrepta împotriva lui”.

Dacă crizele economică și sanitară se combină, iar oamenii își depășesc frica de represiunea autorităților, lucrurile s-ar putea schimba foarte repede. Și dramatic pentru liderul de la Kremlin, mai notează sursa mai sus citată.

Ultimele cifre arată 74.588 de cazuri de infectare cu noul coronavirus printre cei 145 de milioane de locuitori ai Rusiei, și 681 decese. Deși cifrele anterioare au arătat o creștere de 37% a deceselor de „pneumonie”, ceea ce sugerează că statul manipulează datele.