PANDEMIE. După modelul cadrelor medicale, și angajații din centrele rezidențiale primesc un stimulent de risc social. Care este suma pe care o acordă statul

Redactor:
Madalina Prundea
PANDEMIE. După modelul cadrelor medicale, și angajații din centrele rezidențiale primesc un stimulent de risc social. Care este suma pe care o acordă statul
Căminul de bătrâni Sf. Ilie din Galați este unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din sistemul de asistență socială/ Sursa: George Alin Radu

Aproximativ 38.000 de asistenți sociali din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilități și pentru copii – centre în care s-au înregistrat sute de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 120 de decese – vor primi din partea statului un stimulent de risc social în valoare de 1.150 lei, după decizia luată de Executiv în cadrul ședinței de joi.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți cu și fără dizabilități, precum și alte categorii vulnerabile izolate preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgență.

„După cum se știe, Guvernul României a avut o măsură similară pentru partea de personal medical implicat în criza coronavirusului. De această dată, Guvernul României a aprobat pentru o altă categorie importantă de personal care s-a implicat în sprijinul persoanelor vârstnice, este vorba de 38.000 de asistenți sociali care vor beneficia de acest stimulent de risc social, cu o valoare de 1.150 de lei, un efort de 45 de milioane de lei, sprijinul acesta referitor la stimulentul social se acordă o singură dată, în sumă fixă, și este o formă de recompensare pentru cei care în această perioadă au avut grijă de cei care se află în centrele rezidențiale, persoanele vârstnice, dar și persoanele cu dizabilități”; a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței Executivului.

Sute de angajați din sistemul de asistență socială au fost infectați, doi au decedat

Conform celor mai recente date ale Ministerului Muncii, din 16 mai, 360 de angajați din centrele rezidențiale din țară au fost infectați cu noul coronavirus, iar doi lucrători din sistemul de asistență socială și-au pierdut viața.

Per ansamblu, conform datelor citate, România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de covid-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, față de procente semnificativ mai mari din alte țări.

Situația din centrele rezidențiale:

  • 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul COVID-19, respectiv 122 de vârstnici și adulți cu dizabilități.
  • 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectați cu virusul COVID-19, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii.
  • Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.
  • • Există 436 de beneficiari vindecați.
  • Principalele județe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistență socială și protecție a copilului sunt: Suceava, Galați, și Neamț. Căminul de bătrâni Sf. Ilie din Galați este unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din sistemul de asistență socială.

Potrivit Ministerului Muncii, pentru plata cheltuielilor cu alocația de hrană și îndemnizația de cazare pentru personalul aflat în izolare preventivă la locul de muncă din serviciile sociale publice și private de tipul centrelor  rezidențiale MMPS a propus, iar Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Consiliilor județene și al Consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, cu suma de 15.638 mii lei, din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Din sistemul sanitar, aproape 45.100 de angajați primesc stimulentul de risc

Ministerul Sănătății a anunțat luni că a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19, conform OUG 43/2020.

Nelu Tătaru a precizat că pentru luna aprilie 2020, un număr de 14.355 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2 500 lei brut.

Sumele, în valoare totală de de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile, apoi vor fi recuperate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alți aproape 30.000 de angajați – respectiv 29.719 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate – vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătății, sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste 74.000.000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

Inchide