MĂRTURII. Asistent medical, veteran în teatrele de operații, în lupta împotriva COVID-19: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, cu 18-20 de kilograme pe noi, aici condițiile sunt mai grele”

Publicat: 18/05/2020, 13:46

Agnes Ciucă, asistent medical militar cu o vastă experiență câștigată în teatrele de operații, după ce a lucrat în zone de război în 2005, 2007 și 2009, a vorbit, într-o filmare postată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, despre sentimentele pe care le trăiește, acum, în Unitatea Primire Urgență a Spitalului Militar ROL 2 – linie a frontului de luptă împotriva noului coronavirus.

Asistentul medical militar Agnes Ciucă, detașată la unul dintre cele trei spitale de campanie instalate și operaționalizate de Ministerul Apărării Naționale în starea de urgență, respectiv spitalul de tip ROL 2, la Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, de la Otopeni, explică diferența dintre munca ei pe câmpul de luptă din teatrele de operații față de cel cu inamicul COVID-19.

„Acolo auzeam pericolul, se trăgea și cădeau mortiere, aici pericolul este invizibil, este peste tot”

„Acolo veneau pacienți de pe câmpul de luptă, erau accidentați, acolo auzeam pericolul, se trăgea și cădeau mortiere, aici pericolul este invizibil, este peste tot, este în aer și nu se poate controla”, a povestit asistentul medical Agnes Ciucă, în filmarea postată pe contul de Facebook al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„Diferența pentru personalul medical este că acolo cât de cât puteam să ne protejăm, aici e mare pericolul, virusul e foarte contagios. Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, lucram în permanență cu 18-20 de kilograme pe noi, aici, chiar dacă costumul este aparent mai ușor, condițiile sunt mai grele, în sensul că stresul psihologic și pericolul de contaminare este foarte mare”, a mărturisit asistentul medical militar.

„Experiența cu acest costum își spune cuvântul, fiind obișnuită din teatru de operații să stau în costum și echipată atîtea ore, mi-a fost mai ușor să mă adaptez aici condițiilor de echipament, vizavi de alte colege care sunt pentru prima dată în asemenea condiții și e destul de greu să lucrezi câteva ore, neîmbrăcat, să nu poți să bei apă, să nu poți să mănânci, să nu poți să mergi la toaletă”, a detaliat Agnes Ciucă.

Formațiunea medicală funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple. Primii pacienți au fost preluați la jumătatea lunii aprilie.

Potrivit MApN, spitalul are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare și secție de terapie intensivă.

Totodată, în incinta Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” Otopeni este acreditată și funcționează o tabără cu peste 130 de spații de cazare destinată formelor ușoare și medii pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcționează Unitatea de Primiri Urgențe și se regăsesc spațiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului