Părintele Ghelasie Ţepeş, ucenic al lui Arsenie Boca, răpus de COVID-19. Ce le spunea enoriașilor despre noul coronavirus

Publicat: 15 11. 2020, 16:04
Părinte Arhimandrit Ghelasie Țepeș, la slujba oficiat de de Izvorul Tămăduirii, în 6 mai 2016, alături de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei / Sursa: Mănăstirea Sighișoara

Părinte Arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara, a decedat, duminică, după de fusese confirmat cu COVID-19. Preotul, care a fost ucenic al duhovnicului Arsenie Boca, avea 58 ani.

Părintele Ghelasie a murit în dimineața zilei de duminică, la spitalul din Târgu Mureş, unde a fost internat în stare gravă fiind diagnosticat cu COVID-19, potrivit publicației infoactual.ro.

„Au făcut boala asta ca o religie”

În ultima sa predică, din 26 octombrie 2020, la hramul mănăstirii, părintele Ghenasie a împărtășit enoriașilor punctul său de vedere asupra virusului care, după mai puțin de o lună, i-a provocat decesul.

„Au făcut boala asta ca o religie. Şi au îndemnat lumea să se închine, dom’ne! Nu vedeţi că o să se lupte să vă închinaţi bolii, să nu i vă mai închinaţi lui Hristos?“, a rostit atunci părintele stareţ, citat de Adevarul.

Până duminică, 15 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 360.281 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 243.832 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 8.926 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

A intrat în monahism la mănăstirea Sâmbăta de Sus

Ghelasie Ţepeş a fost ucenic al marelui duhovnic Arsenie Boca la mănăstirea Sâmbăta de Sus, potrivit sursei citate. Gheorghe, pe numele de botez, Ţepeş s-a născut la 27 mai 1962, la Măgheruş, comuna Nadeş din judeţul Mureş, al şaselea copil dintre cei opt copii ai unei familii profund credincioase.

Destinul familiei sale a fost marcat de duhovnicul Arsenie Boca. Mama lui s-a călugărit, devenind Maica Arsenia, cu binecuvântarea părintelui Arsenie Boca. Iar tânărul Gheorghe a intrat în monahism la mănăstirea Sâmbăta de Sus, acolo unde l-a cunoscut pe marele duhovnic.

După absolvirea facultăţii de Teologie de la Sibiu, Ghelasie Ţepeş a fost stareţ al Mănăstirii Lupşa din Alba. În 1998, pe atunci protosinghelul Ghelasie Ţepeş a plecat de la Mănăstirea Lupșa, împreună cu alţi patru călugări (ieromonahul Emanuel, rasoforul Ioil, rasoforul Irineu şi fratele Simion) și au au dat viaţă mănăstirii amplasate la doar patru kilometri sud de centrul municipiului Sighişoara. Slujba de sfinţire a mănăstirii a avut loc șase ani mai târziu, potrivit informațiilor de pe site-ul complexului monahal.