PENURIE. Măștile chirurgicale pot fi refolosite, dacă sunt dezinfectate corect. Sfaturile medicilor

Publicat: 01 04. 2020, 11:40
foto: Pixabay.com

În plină criză de măști chirurgicale pentru protecția suplimentară în fața noului coronavirus, medicii detaliază metode prin care acestea pot fi refolosite. Esențială este însă o bună igienă a mâinilor.

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om, arată un material informativ realizat de Institutul de Sănătate Publică.

Specialiștii atrag atenția că purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

Tocmai de aceea, mai ales în contextul lipsei măștilor pe piață, medicii spun că acestea pot fi refolofite, dacă sunt corect dezinfectate.

„Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile”, spune Brândușa Petruțescu, medic imunolog, citată de stirileprotv.ro.

O altă metodă este dezinfectare prin fierbere, timp de trei minute.

„Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”, detaliază Brândușa Petruțescu.

Pe de altă parte, clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale, lărgind spațiul dintre fibre. Acestea trebuie să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, pentru a nu permite intrarea picăturilor de salivă.