Primul județ din România în care incidența cazurilor COVID-19 depășește pragul de 4 la mia de locuitori!

Publicat: 28 10. 2020, 14:17
Actualizat: 28 10. 2020, 14:18
Primul județ din România în care incidența cazurilor COVID-19 depășește pragul de 4 la mia de locuitori! / Sursă FOTO: Shutterstock

Primul județ din România care raportează o incidență a cazurilor COVID-19 la mia de locuitori mai mare de 4 este Cluj. Alte județe din România care au depășit pragul de 3, deci au intrat în scenariul roșu sunt: Alba, Harghita, Sălaj, Timiș și Municipiul București.

În România, în prezent, cinci județe + Municipiul București se află în scenariul roșu, înregistrând o incidență a cazurilor COVID-19 raportate în ultimele 14 zile mai mare de 3 la mia de locuitori.

Clujul, cu peste 4 cazuri COVID-19 la mia de locuitori

Un alt județ unde rata de infectare este aproape de 4 este Alba, cu o rată de infectare de 3,72, dar și Capitala, care înregistrează o rată de 3,81. Următoarele cele mai afectate județe din țară sunt: Sălaj (3,43), Timiș (3,39) și Harghita (3,22).

Cluj, cu cele mai multe infectări la mia de locuitori raportate

 

Purtarea măștii, obligatorie în zonele aflate în scenariul roșu

Portul măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatoriu în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare, falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii, potrivit CNSU.

Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, luni, 26 octombrie, că masca de protecție poate fi îndepărtată, chiar și în zone aflate sub cod roșu, unde purtarea este obligatorie și în spații deschise. Hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată. Această măsură fusese anunțată drept posibilă anterior de premierul Ludovic Orban, care conduce CNSU.

Potrivit art. 3, „în localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”.