REPORTAJ. Românii, speriați de vaccinarea cu AstraZeneca: „Se tem că moare lumea” (VIDEO)

Publicat: 17/03/2021, 10:00
Actualizat: 16/04/2021, 20:12

Campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua în România, a decis luni seară Comitetul de coordonare a vaccinării. La o zi după controversele legate de vaccinul companiei anglo-suedeze, numărul persoanelor care au renunțat la imunizare a crescut considerabil. Dacă într-o zi erau programați în jur de 360 de persoane la centrul AstraZeneca de la Grand Arena, acum se mai prezintă la imunizare în jur de 200 de persoane: „Le este frică că moare lumea, cam astea sunt explicațiile”, spune medicul generalist Cosmin Oprea de la centrul de vaccinare Grand Arena.

Centrul de vaccinare din mall-ul Grand Arena, administrat de Primăria Sectorului 4, are deschise şase fluxuri de vaccinare şi capacitatea să imunizeze în jur 360 de oameni pe zi.

Medic: „Se tem că moare lumea”

În principal sunt cam 350 de persoane pe zi aproximativ. Este o adevărată panică în mass-media, noi nu am avut probleme cu niciun pacient. Cele mai frecvente întrebări sunt legate de efectele adverse. Sunt efecte normale. Oamenilor le este teamă să se vaccineze cu AstraZeneca că moare lumea, chiar așa se exprimă. Noi nu ne-am confruntat cu așa ceva. Chiar astăzi am avut două persoane care au refuzat vaccinarea cu serul pentru că le este frică, spune medicul Oprea pentru GÂNDUL.

Cei care au venit să se imunizeze sunt încrezători și nu le este teamă de reacții adverse. Mai mult, spun că nu au fost speriați de controversele apărute în mass-media: „Eu sunt tânăr și nu prea cred în asta. Să vină fără frică la vaccin. Depinde de om. Eu personal nu cred în reacții adverse și nici în știrile apărute”, spune Andrei, un tânăr de 24 de ani care a venit să se imunizeze cu AstraZeneca.

”Am vrut de la început AstraZeneca”

Și Anton, un alt pacient care a venit să se imunizeze spune că și-a dorit de la început să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca.

Mă simt foarte bine. Nu mi-a fost teamă de știri pentru că sunt diverse și zvonurile sunt pentru toate tipurile de vaccin. Eu chiar voiam să mă vaccinez cu AstraZeneca și chiar așa s-a întâmplat. Mai devreme sau mai târziu cred că toată lumea va trebui să se vaccineze”, spune bărbatul.

Vlad Niculescu, director executiv la Primăria Sectorului 4, spune că nu au existat reacții adverse majore la niciun pacient imunizat cu serul companiei anglo-suedeze.

„Centrul pe care l-am amenajat împreună cu DSP-ul în locația din Grand Arena are o capacitate de 360 de persoane care se pot vaccina zilnic cu AstraZeneca. Sunt foarte multe informați și medicii și pacienții. Reacții adverse majore nu au existat. Sperăm să fie așa în continuare. Sunt și persoane care vin neprogramate, ceea ce arată că există dorința persoanelor să se vaccineze”, spune acesta.

Valeriu Gheorghiță: 33.000 programări anulate

Preşedintele Comitetului naţional privind campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat marţi că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZeneca.

În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare. Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a spus medicul militaar  în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?