Secțiile de terapie intensivă, „câmp de luptă”. Pacient COVID-19: Nu mai aveam aer! / Medic: Boala nu a dispărut, e în continuare gravă

Publicat: 22 09. 2020, 09:14
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Secțiile de terapie intensivă din România sunt adevărate câmpuri de luptă în contextul pandemiei de coronavirus. Pacienții se luptă din răsputeri pentru viața lor cu o boală care evoluează de la o zi la alta în moduri neașteptate, în timp ce cadrele medicale fac tot ce pot pentru a-i ajuta să treacă peste COVID-19 cu cât mai puține sechele, punându-se la rândul lor în pericol.

În prezent, în întreaga țară, se află peste 460 de pacienți COVID-19 internați pe secțiile de terapie intensivă iar specialiștii preconizează că numărul acestora va crește pe măsură de numărul de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 se va mări.

Secțiile de terapie intesivă, „câmp de luptă”

În unul dintre cele mai afectate județe din țară de pandemia de coronavirus, Argeș, momentan se află internați la ATI, în stare gravă, 9 pacienți. Însă numărul lor a scăzut datorită măsurilor care au fost luate de autorităție din anumite localități, fie carantinarea totală, fie obligativitatea purtării măștilor de protecție și pe stradă, potrivit medicilor, care totuși rămân în alertă, relatează Digi24.

„Suntem pregătiți, nu am închis niciun spital COVID. Avem o capacitate de 600 de paturi COVID și încă 100 pentru asimptomatici. Ei pot sta și la domiciliu. Sper să facem față valului, nimeni n-a mai trecut prin așa ceva. Capacitatea e foarte mare”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean Pitești, Gabriel Copciag.

Pacient COVID-19: „E foarte greu, ne-a dat Dumnezeu boală grea”

„Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic, n-am suferit, am muncit în grădină. E foarte greu, ne-a dat Dumnezeu boală grea”, a povestit o pacientă despre chinul prin care a trecut din cauza COVID-19.

Însă unii pacienții trec prin adevărat chin – nu pot înghiți pastilele iar medicii încearcă diverse metoda pentru a-i ajuta să își ia tratamentul, de exemplu, dizolvă comprimatele în apă.

„M-am simțit foarte rău în primele zile”

Și în județul Gorj numărul pacienților din terapie intensivă a mai scăzut, însă situația fusese critică la un moment dat când medicii încercau să facă loc pe secția de terapie intensivă pacienților în stare gravă.

„Sunt internat pe ATI de aproximativ 7 zile. Am tratat un pic mai așa această boală, am crezut că nu e. Am venit puțin mai târziu la spital. M-am simțit foarte rău în primele zile. Am fost mutat aici, la ATI, unde am primit îngrijire ireproșabilă. Aceste fete sunt îngeri pentru noi. Au reușit să mă aducă în câteva zile așa cum mă vedeți, să pot sta pe marginea patului, să pot respira și lucrurile să evolueze spre bine”, a povestit un pacient.