Șeful campaniei de vaccinare şi-a lansat propriul podcast: „Există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză”

Publicat: 12 07. 2021, 13:14
Actualizat: 12 07. 2021, 13:18

Dr. Valeriu Gheorghiță și-a propus să facă o serie de interviuri cu diverși specialiști. Luni, 12 iulie 2021, a fost primul episod, iar invitatul a fost Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Subiectele abordate au fost: de ce apar variantele virale noi, cum evoluează tulpinile virale și perspectiva unei a treia doze.

Cătălin Țucureanu a explicat care este motivul pentru care apar aceste variante.

„Pe parcursul infecției, virusul trebuie să producă milarde de și miliarde de copii ale lui. Procesul de copiere este destul de bun, dar mai face erori. De cele mai multe ori, aceste erori trec neobservate și nu se întâmplă nimic. Uneori, erorile respective fac ca virusul să nu mai poată infecta și să dispară. Alte erori, totuși, îi permit să infecteze mai bine sau să scape de anumite elemente ale răspunsului imun care l-ar bloca în infecție. Astfel, aceste variante care au un avantaj sunt cele care se transmit mai departe și care devin mai ușor dominante.

Cătălin Țucureanu a mai spus că nu putem exclude posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză, dar în momentul de faţă „nu avem datele care să ne spună că peste 6 luni, 1 an, 3, 5 va fi necesară vaccinarea împotriva Sars-CoV2”.

„Vaccinarea cu ambele doze protejează extraordinar de bine față de spitalizare și de deces”

„Varianta Delta e mai transmisibilă decât Alfa și decât cea inițială. Totulși, avem destul de multe date care arată că vaccinarea cu ambele doze protejează față de boala simptomatică în cazul variantei Delta, protejează extraordinar de bine față de spitalizare și de deces, chiar dacă eficiența împotriva bolii simptomatice este ceva mai diminuată în comparație cu varianta Alfa”, a spus Cătălin Țucureanu.

Persoanele care au trecut prin boală sunt mai predispuse la reinfectare față de persoanele vaccinate cu ambele doze, a mai subliniat Țucureanu.

 Gheorghiță: Există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză

„Practic, din ce înțeleg, există două situații în care s-ar pune problema de a treia doză. Când scade eficiența oferită de vaccinurile actuale pentru aceleași variante virale care se află în circulație sau când apare o variantă virală care nu mai este acoperită suficient de bine de vaccinurile actuale.”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță la interviul postat pe pagina ROVaccinare.