Șeful FBI confirmă: Pandemia de COVID provine, „cel mai probabil”, de la un accident de laborator controlat de guvernul chinez

Șeful FBI confirmă: Pandemia de COVID provine, „cel mai probabil”, de la un accident de laborator controlat de guvernul chinez
Covid-19 / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 01/03/2023, 10:29

Directorul FBI, Christopher Wray, afirmă că, „cel mai probabil”, a provenit dintr-un „laborator controlat de guvernul chinez”. Este prima dată când un oficial al Biroul Federal american confirmă această ipoteză.

„FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un incident de laborator”, a declarat Wray, pentru Fox News

Aceasta este prima confirmare publică a informației clasificate a FBI cu privire la modul în care a apărut virusul. În interviul de marți, Wray a mai spus că autoritățile din China „au făcut tot posibilul pentru a zădărnici și obstrucționa” eforturile de identificare a sursei pandemiei globale, scrie BBC.

China a negat informația, considerând că acuzația este defăimătoare.

Comentariile lui Wray vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut țării „să fie mai sinceră” cu privire la originile Covid.

În interviul de marți, șeful FBI a spus că Beijingul „a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească” eforturile de a identifica sursa pandemiei globale.

Unele studii sugerează că virusul a trecut de la animale la oameni în Wuhan

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil pe piața de fructe de mare și animale din oraș.

Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator, respectiv Institutul de Virologie Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite față de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.

Guvernul chinez nu a răspuns încă comentariilor făcute de Wray. Cu toate acestea, luni, a respins informațiile din presă conform cărora Departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că Covid s-a scurs dintr-un laborator. Agenția a spus anterior că este indecisă cu privire la modul în care a început pandemiea.

Beijingul a făcut, de asemenea, aluzie la o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a numit teoria scurgerii din laborator „extrem de puțin probabilă”.

Pandemia de COVID a fost cel mai probabil provocată de o scurgere dintr-un LABORATOR din China, conform Departamentului de Energie al SUA

Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat şi clasificat al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt.

Virusul care a condus la apariția pandemiei a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat și clasificat al departamentului de energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe și parlamentarilor americani de rang înalt, scrie Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Descoperirea departamentului apare într-o actualizare a unui document din biroul directorului de Informații Naționale Avril Haines, notează jurnaliștii WSJ. Informația apare după ce o constatare emisă cu „încredere moderată” de către FBI arăta că virusul s-a răspândit după scurgerea dintr-un laborator chinez.

Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o rețea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – ar fi semnificativă, în ciuda faptului că, după cum se spune în raport, agenția și-a făcut raportul actualizat cu „încredere scăzută”.

Ipotezele contradictorii cu privire la originile Covid-19 s-au centrat fie pe un animal neidentificat care transmite virusul la oameni, fie pe scurgerea accidentală a acestuia dintr-un laborator de cercetare chinez din Wuhan.

OMS: COVID-19 a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume

Răspândirea Covid-19, doar unul dintr-o serie de coronavirusuri infecţioase care au apărut, a surprins organismele globale de sănătate la începutul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi a perturbat comerţul şi turismul.

Fostul preşedinte american Donald Trump a politizat problema, numind-o „virusul Chinei”, lucru pe care succesorul său democrat Joe Biden a încercat să-l evite.

Descoperirile actualizate ale departamentului de energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane care au conchis că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.

Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. Ei au mai remarcat că departamentul de energie şi FBI au ajuns la aceeaşi concluzie din motive diferite.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern