Semnalul de alarmă al unui medic de familie: „În fiecare zi ne sună câte un pacient că are COVID-19 sau are simptome specifice” (EXCLUSIV)

Semnalul de alarmă al unui medic de familie: „În fiecare zi ne sună câte un pacient că are COVID-19 sau are simptome specifice” (EXCLUSIV)
Semnalul de alarmă al unui medic de familie: „În fiecare zi ne sună câte un pacient că are COVID-19 sau are simptome specifice” (EXCLUSIV) FOTO: Pexels.com
Publicat: 19/10/2020, 12:36
Actualizat: 19/10/2020, 14:02

 Raluca Zoiţanu, preşedintele FNPMF (Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie), atrage atenția că în fiecare zi medicii de familie sunt contactați de către un pacient că s-a infectat sau are simptome specifice SARS-COV-2: „Ne sună în fiecare zi câte un pacient că are COVID-19, că are testul pozitiv, simptome sau e contact cu o persoană infectată. Ceea ce îniante se întâmpla la o săptămână sau chiar două”, spune medicul pentru GÂNDUL.RO.

Birocrația de care se lovesc medicii de familie

Ministrul Nelu Tătaru anunța săptămâna trecută  că asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu de medicii de familie. La scurt timp, ministrul a revenit și a spus că este vorba despre monitorizarea telefonică a pacienților.

Noi de fapt monitorizăm pacienții telefonic de mult timp. Când s-a schimbat la un moment dat legislația, inițial toți pacienții erau internați  până aveau două teste consecutive negative. După aceea erau externați după 8 zile chiar acă nu mai aveau simptome. Lucrul acesta s-a întâmplat prin mai-iunie, iar pacienții erau monitorizați de către medicii de familie telefonic”, mai spune medicul Raluca Zoițanu.

Cum își iau bolnavii de COVID-19 concediu

Numărul cazurilor de noi infectări cu SARS-COV- 2 creşte, iar asta înseamnă că şi numărul celor asimptomatici creşte.Legea spune că trebuie să stai internat pe o perioadă de până la 48 de ore în spital pentru investigaţii, iar apoi, dacă starea pacientului nu se modifică, acesta poate merge acasă, pentru a sta în izolare 14 zile.

Depindem în continuare de acea hârtie de la DSP. Și în caz de carantiă DSP-ul trebuie să-l confirme pe acel pacient că are respective boală Asta creează blocaje deoarece DSP-urile trebuie să facă multe lucruri și să trimită acele hârtii în timp util. Cei cu simptome care nu internați primesc concediul de la medical din spital, mai spune medicul.

Raluca Zoițanu spune că problema concediilor a existat încă din luna martie, ceea ce a dus la epuizarea medicilor de familie.

„Ne sună angajatorii să ne întrebe ce să facă cu pontajul salariaților. Ne sună în fiecare zi câte un pacient că are COVID-19, că are test pozitiv că are simptome sau e contact al unui pacient infectat. Ceea ce îniante se întâmpla la o săptămână sau chiar două”, mai spune medicul.

3.920 de noi infectări cu coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore după efectuare a 19.507 de teste. 60 de persoane diagnosticate cu boala au decedat iar 749 de bolnavi sunt internați la Terapie Intensivă.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?