Medic infecționist, după cel mai crâncen bilanț COVID-19: „Scăderea bruscă a temperaturii este o biciuire pentru organism. Să nu uităm de gripă, a lăsat urme adânci și nu iartă!” (INTERVIU EXCLUSIV)

Medic infecționist, după cel mai crâncen bilanț COVID-19: „Scăderea bruscă a temperaturii este o biciuire pentru organism. Să nu uităm de gripă, a lăsat urme adânci și nu iartă!” (INTERVIU EXCLUSIV)
Sursă foto: captură video ASSMB
Publicat: 08/10/2020, 20:00
Actualizat: 08/10/2020, 21:06

Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase  și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, legătura dintre COVID-19 și oscilațiile termice. Specialistul spune că virozele de sezon în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă o problemă reală, iar cea mai bună soluție este vaccinarea: „Pe lângă creșterea imunității cu legume, fructe, mișcare, vorbim de vaccinare. Ne protejează pentru o boală care nici ea nu e prea ușoară. Gripa a dat întotdeauna mortalitate, să nu uităm asta. A lăsat urme foarte grave și nu iartă”, atrage atenția specialistul. 

În continuare, specialistul spune că un factor care a determinat creșterea bruscă a cazurilor COVID-19, iar bilanțul din ultimele 24 de ore a sărit pragul de 3.000 de infectări, are legătură cu începerea școlii.

Problema este foarte delicată, pentru că nu ne-am gândit că vom ajunge la 3000 de cazuri. Însă ne gândim de unde aceasta creștere destul de mare într-un interval mai scurt de timp. Am avut un vârf de 1000-1500 de infectați, dar nu această cifră. Trebuie să ne gândim de unde această creștere. Un factor care a determinat această creștere are legătură și cu începerea școlilor. Copiii respectă mai greu restricțiile care se impun, mai ales masca. Și aici vorbim de copiii care merg la școală. Aceștia păstrează distanța fizică, însă nu și în pauze, atunci când mănâncă. Le e foarte greu să înțeleagă că trebuie ținute aceste măsuri de siguranță, spune medicul Gheorghe Enache.

Oscilațiile termice și legătura cu virusul SARS-COV-2

Sunt o realitate aceste oscilații termice. Scăderea bruscă de la aproape 30 și ceva de grade în București la 15-17 grade maxima, este o biciurire împotriva organismului. Faptul că au apărut precipitații, nu foarte multe în București, ajută într-un fel. Particulele virale sunt antrenate de lichid, de picăturile de ploaie, pe când uscăciunea de care am avut parte toată vara, particulele de praf au rămas suspendate în aer și practic au fost aspirate foarte ușor. Eu mă gândesc pe de altă parte că această scădere a temperaturii, și nu neapărat  scăderea în sine, ci ploaia care a început în cea mai mare parte a țării să ne ajute”, explică medicul infecționist.

Copiii, la fel de afectați de virus

În continuare, specialistul în boli infecțioase spune că mitul de la începutul pandemiei, care ne spunea că cei feriți de COVID-19 sunt copiii, a dispărut.

„Știm că cei mici fac foarte ușor aceste infecții. Majoritatea fac forme ușoare. În ultima perioadă au existat cazuri de copii la ATI. Întrebarea multora este de ce mulți pacienți fără comorbidități au o evoluție foarte proastă. Unii fac forme brutale ciudat, este un paradox, tocmai că acei pacienți au o imunitate foarte bună, organismul declară ”război” virusului, iar imunitatea duce la apariția unui sindrom inflamator acut sever care practic distruge propriul organism. Este o ciudățenie, este greu de înțeles, dar este o realitate, mai spune medicul primar în boli infecțioase, Gheorghe Enache.

O altă problemă este că se face mișcare foarte puțină și pe de altă parte, avem de-a face cu poluarea. Ne gândim la Milano care era cel mai poluat oraș al Italiei și știm cum a evoluat situația cazurilor COVID din Italia. Ar fi foarte bine ca anual să avem măcar o săptămână a depoluării și să nu circulăm cu mașina. S-a văzut cum în primăvara planeta a devenit albastră. Sunt foarte multe cauze de care ne putem lega. În primăvara am mers foarte bine pentru că oamenii au ținut cont de restricții și recomandări. A fost ca un șoc. Apoi oamenii s-au obșnuit și au apărut și diferite teorii ale conspirației, cum că virusul nu exist, mai explică specialistul.

Coronavirusul și virozele de sezon

Virusul și-a dovedit rezistența și la temperaturi ridicate, dar și la cele scăzute, mai spune medicul Enache, iar o problemă foarte mare în contextul infecției cu COVID-19 o vor pune virozele de sezon.

Eu sper că umezeala va duce o parte dintre particulele virale spre sol. Atunci ne va mai scăpa de el. Gripa, în schimb, va veni cu celelalte viroze. Gripa împreună cu COVID-19 vor face un tandem care nu este cel mai bun. Atunci ne întrebăm când este un virus, când este altul. Masca ne protejează pentru tot. Este un  lucru cert. Am văzut că în mijloacele de transport oamenii poartă măști. Însă, în trenuri nu se respectă. De multe ori trenurile sunt supraaglomerate și nu se respectă regulile. Distanțarea fizică nu este respectată și controlorul din tramvai ar trebui să îi îndemne pe oameni să nu urce fără mască în aceste mijloace de transport. Aceste lucruri pe care le învățăm acum ne vor ajuta pe viitor. Trebuie să ne respectăm unii pe alții, spune Enache.

Testele COVID care dau rezultatul pe loc

Medicul primar infecționist spune că o soluție pentru depistarea COVID-19 ar fi testele rapide care dau rezultatele pe loc: „Se lucrează la teste care vor fi foarte rapide. Acele teste vor da rezultatul pe loc și sunt aproape la fel ca și PCR-ul și la prețuri foarte mici, în jur de un dolar. Vor fi similare cu testele de sarcină. Și asta ne ajută. Am putea face un screening, ca să știm câți suntem prinși în acest virus și câți dintre noi nu. E un lucru foarte important. Chiar dacă ne simțim bine, știm dacă avem anticorpi și știm să îi ferim pe alții”.

Stare de urgență. O soluție?

„Din punct de vedere epidemiologic o stare de urgență ajută. Italienii au prelungit starea de urgență până la 31 ianuarie. Autoritățile noastre pot lua o astfel de decizie. Numărul de infectări este foarte mare și mă aștept să scadă. Sunt foarte mulți în ATI, acesta este un lucru foarte îngrijorător. În momentul de față este o creștere explozivă în întreaga Europă. Suntem la un vârf al vârfurilor”, mai subliniază medicul infecționist Gheorghe Enache.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație