Spălatul pe dinți și o bună igienă dentară ar putea diminua riscul de contractare a SARS-CoV-2. Ce arată un nou studiu

Publicat: 27 04. 2021, 08:51
Oamenii de știință susțin că unele substanțe din apele de gură ajută la combaterea virusului SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință au speculat faptul că virusul care declanșează boala COVID-19 ar putea pătrunde în plămâni prin intermediul salivei și ar putea ajunge în sistemul circulator prin gingiile infectate.

Studiul oamenilor de știință a fost publicat în Journal of Oral Medicine and Dental Research, potrivit metro.co.uk. Riscurile de contractare a SARS-CoV-2 menționate ar putea explica de ce persoanele cu o igienă orală nesatisfăcătoare ar putea dezolvota forma grave de COVID-19.

O bună igienă dentară ar putea diminua riscul de dezvoltare a COVID-19

Noua descoperire arată faptul că o bună igienă orală ar putea fi chiar salvatoare. Echipa internațională de oameni de știință le recomandă oamenilor să ia măsuri pentru a reduce plaga dentară, dar și pentru a avea un periaj mai bun, dar să folosească și apă de gură. Toate aceste măsuri sunt recomandate de specialiști pentru a preveni problemele la nivel cavității bucale care reprezintă un risc de contractare a COVID-19.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că unele substanțe care se găsesc în apele de gură din comerț la prețuri normale sunt eficiente în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

Cum ajunge SARS-CoV-2 din gură în plămâni și sânge

Profesorul Iain Chapple, de la Universitatea din Birmingham, susține că acest lucru ar putea explica de ce unii oameni dezvoltă COVID-19 și alții nu.

„Ar putea schimba, de asemenea, modul în care controlăm virusului – analizând tratamente ieftine sau chiar gratuite de tratare la nivelul gurii – iar în cele din urmă, să salvăm vieți. Infecțiile la nivel gingiei provoacă scurgeri, astfel încât microorganismele pot intra în sânge.

Măsurile simple precum spălatul pe dinți și curățarea spațiilor interdentare pot reduce plaga, precum și anumite ape de gură… pot ajuta la diminuarea cantității de virus în salivă, dar și la reducerea riscului de dezvoltare a bolii la nivelul plămânilor, precum și reducerea riscului de dezvoltare a unei forme grave de boală”, a explicat specialistul potrivit sursei citate.

Totodată, acesta a subliniat importanța unor studii ulterioare mai amănunțite pentru a investiga noile teorii.

„Însă, între timp, o igienă orală zilnică bună și controlarea nivelului de plagă dentare nu vor îmbunățăti doar sănătatea orală, ci chiar ar putea salva vieți în contextul pandemiei COVID-19”, a declarat profesorul Iain Chapple.