STARE DE URGENȚĂ. Unele publicații online care difuzează știri false ar putea fi ÎNCHISE. „Au scopul de a induce panica”

Publicat: 16 03. 2020, 19:20
Publicații obscure lansează informații neadevărate în mediul online, cu scopul de a declanșa PANICA

Intrarea României în starea de urgență pune presiune și pe mediul online, unde se răspândesc cele mai multe informații de tip „fake news”, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Potrivit decretului emis luni de președintele României, publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, ar putea dezactivate.

Analiza va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, se arată într-un comunicat care gestionează actuala criză.

Acest instrument creat special în starea de urgență privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, „prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală”.

PRECIZARE:
Privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online, facem următoarele precizări:

• Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
• Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Menționăm faptul că această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală.

Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”, arată Grupul de Comunicare Strategică

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România: „Nu folosiți comentarii apocaliptice!”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi sfătuiește pe toți jurnaliștii, indiferent de domeniul și suportul de activitate mediatică, să fie prudenți cu livrarea în spațiul public a știrilor legate de Coronavirus, să evite statisticile neverificate și, mai ales, să nu cadă în ispita comentariilor „apocaliptice”.

„Stimați colegi din televiziune, radio, presa scrisă și online

Trăim, realmente, o situație unică, poate fără precedent în istoria noastră, generată de pandemia virusului COVID 19, situațíe care reclamă o formă specială de responsabilitate din partea noastră. Noi, ziariștii, nu suntem simpli agenți sau colportori de informație, cu atât mai puțin traficanți de știri generatoare de audiență sau de tiraj ori bursieri ai știrilor senzaționale. Suntem parte activă a societății civile și, în această calitate, suntem responsabili de efectul de masă al știrilor pe care le punem în circulație. Și nu atât de știrile în sine, cât de maniera în care le prezentăm.

Coronavirusul este, deocamdată, o epidemie care, cel puțin în România, nu a produs victime. Este, așadar, statistic vorbind, o boală ca oricare alta. Amploarea pe care „spectrul” ei l-a căpătat în spațiul public este nefiresc și dăunător iar aici o mare vină ne revine nouă, ziariștilor care n-am făcut decât să accentuăm o isterie apocaliptică care nu corespunde pericolului real. Titrările, intonația și accentele cu care sunt anunțate noi „catastrofe” au, așa cum bine știți, efecte psihologice cu indice de creștere geometric în această perioadă. Și nu e vorba doar de efectele psiho-sociale, ci și cele economice căci, așa cum se știe, criza duce la stocare, stocarea la accentuarea crizei și spirala continuă la nesfârșit.

Având în vedere cele de mai sus, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi sfătuiește pe toți jurnaliștii, indiferent de domeniul și suportul de activitate mediatică, să fie prudenți cu livrarea în spațiul public a știrilor legate de Coronavirus, să evite statisticile neverificate și, mai ales, să nu cadă în ispita comentariilor „apocaliptice”. Adresăm același sfat managerilor și patronilor de ziare, televiziuni, posturi de radio sau trusturi de presă care, din rațiuni concurențiale, în bătălia pentru „exclusivități” sau breaking-news-uri specifice, ar putea cădea în aceeași greșeală a informațiilor alarmiste.

Stimați confrați, membri sau nemembri ai UZPR, fiți înțelepți și responsabili! Gândiți-vă că „beneficiarii” sau „victimele” informațiilor pe care le puneți în circulație sunt fiii, părinții, rudele sau prietenii dumneavoastră. Practicați-vă meseria cu responsabilitatea unui chirurg care operează pe cord deschis!

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România”