ȘTIINȚĂ. De ce este atât de contagios coronavirusul și cum „păcălește” sistemul imunitar

Publicat: 16 04. 2020, 11:37
Actualizat: 16 04. 2020, 11:54
PANDEMIE. Măsurile luate de centrul sucevean cu 300 de oameni infectați / Sursă FOTO: Pixabay -

Doctorul Carmen Chifiriuc, profesor la Facultatea de Biologie, a explicat de ce coronavirusul este atât de contagios, dar și cum acționează în organismul uman și cum afectează sistemul imunitar.

De ce este atât de contagios coronavirusul

Doctorul Carmen Chifiriuc a explicat că SARS-COV-2 este foarte contagios, fiind necesare doar câteva particule virale pentru a o persoană să fie infectată, relatează stirileprotv.ro.

„Doza minimă virală infecțioasă este mică și explică contagiozitate foarte ridicată a virusului SARS-CoV-2”, a declarat aceasta.

Cum acționează virusul la nivel celular

Structura moleculară a virusului SARS-COV-2

Din punct de vedere molecular, virusul are în zona marginală niște extremități asemănătoare cu țepii. Datorită lor virusul se poate prinde foarte bine de enzima umană numită ACE2. Prin această interacțune, SARS-COV-2 pătrunde în celula umană unde începe să se multiplice.

„În același timp blochează capacitatea celulei infectate de a răspunde, de a-și activa mecanismele antivirale. Asta e problema și cu patologia la SARS-CoV2. Se pare că răspunsul imun este unul întârziat din cauza unor strategii virale. Virusul reușește să evadeze și să întârzie răspunsul sistemului imunitar și, practic, există o fereastră în care virusul se multiplică, diseminează în țesutul pulmonar”, a mai explicat specialistul pentru sursa citată.

Categoriile cu risc ridicat, predispuse la un răspuns imunitar întârziat

Categoriile cu risc ridicat sunt: persoanele care fumează, cele care suferă de obezitate, hipertensiune sau de diabet, dar și persoanele în vârstă. Acest lucru este cauzat de sistemul imunitar slăbit de boală, care reacționează cu întârziere în fața SARS-COV-2.