STUDIU: Noul coronavirus poate supraviețui în aer liber mai multe ore

Publicat: 18 03. 2020, 11:24
Actualizat: 07 04. 2021, 03:18
Foto: Pexels

Noul coronavirus poate supraviețui câteva ore în aer, arată un studiu finanțat de guvernul SUA. De asemenea, virusul poate supraviețui timp de câteva zile pe unele suprafețe, potrivit studiului, citează AFP.

Oamenii de știință au descoperit că virusul care provoacă boala COVID-19 a avut niveluri de viabilitate în aer, asemănătoare cu virusul care a provocat SARS.

Această descoperire înseamnă că alți factori, precum transmiterea mai mare între persoanele fără simptome, ar putea fi motivul pentru care actuala pandemie este mult mai extinsă decât focarul SARS din perioada 2002-2003.

Noua lucrare a fost publicată în New England Journal of Medicine (NEJM) și realizată de oameni de știință din Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Universitatea din California, Los Angeles și Princeton.

Noul coronavirus a fost detectabil până la patru ore pe cupru și două-trei zile pe plastic și oțel inoxidabil, și până la 24 de ore pe carton.

Echipa de cercetare a folosit un nebulizator pentru a simula o persoană care tușește sau strănută, și a descoperit că virusul a luat forma unui aerosol – ceea ce înseamnă că particulele sale au devenit suspendate în aer – fiind detectabile  aproape trei ore.

Virusul este transmis cu precădere prin picături respiratorii, iar în această formă este viabil doar câteva secunde, după ce o persoană tușește sau strănută.

Echipa din spatele studiului NEJM a efectuat teste similare pe virusul SARS, constatând că cele două virusuri se comportă similar.

Totuși, viabilitatea lor similară nu reușește să explice de ce noua pandemie de coronavirus a infectat aproape 200.000 de oameni și a provocat aproape 8.000 de morți, în timp ce epidemia SARS a infectat aproximativ 8.000 și a ucis aproape 800.

„Acest lucru indică faptul că diferențele în caracteristicile epidemiologice ai acestor viruși apar probabil din alți factori, inclusiv încărcături virale mari în tractul respirator superior și potențialul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 de a transmite virusul în timp ce este asimptomatic”, au scris cercetatorii.

SARS-CoV-2 este denumirea tehnică a noului coronavirus.

Rezultatele susțin îndrumările profesioniștilor din domeniul sănătății publice în ceea ce privește distanțarea socială, evitarea atingerii feței, acoperirea feței la tuse și stranut și dezinfectarea frecventă a obiectelor folosind spray-uri sau șervețele de curățare.

Sursă Foto: Pexels