TRATAMENT. Un vaccin anti-coronavirus arată rezultate promițătoare după primele teste

Publicat: 19 05. 2020, 09:59
Actualizat: 19 05. 2020, 10:17
TRATAMENT. Un vaccin anti-coronavirus arată rezultate promițătoare după primele teste

Moderna, compania de biotehnologie din Massachusetts care s-a implicat în cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, a anunțat luni că rezultatele preliminare obținute după primele teste de siguranță efectuate pe oameni sunt promițătoare. 

Rezultatele preliminare ale primului test pentru coronavirus făcut în SUA de compania Moderna pe opt voluntari au fost pozitive – scrie CNN.

Un vaccin anti-coronavirus arată rezultate promițătoare după primele teste

Dacă studiile viitoare vor merge bine, vaccinul companiei ar putea fi pus la dispoziția publicului încă din ianuarie 2021, a declarat, pentru CNN, dr. Tal Zaks, directorul de la Moderna. “Aceasta este o veste foarte bună, pe care credem că mulți o așteaptă de ceva timp”, a spus Zaks.

O analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au avut niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. “Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni.

Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security, care nu a fost implicat în studiu.

În faza a II-a, studiul are rolul să testeze eficacitatea şi să găsească doza optimă. Moderna a anunţat că a renunţat la testarea unei doze de 250 de mcg şi că va testa în schimb o doză de 50 de mcg.

“În contextul pandemiei, anticipăm că cererea va depăşi cu mult oferta şi, cu cât va fi mai mică doza, cu atât vor fi protejaţi mai mulţi oameni”, a spus Tal Zaks. Compania a anunţat că grantul îi va permite să livreze milioane de doze pe lună în 2020 şi, cu noi investiţii, zeci de milioane pe lună în 2021, dacă vaccinul va fi un succes.

De altfel, compania intenționează să lansese o testare clinică pe scară largă, în iulie, pentru a vedea dacă vaccinul funcționează într-adevăr.