UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni

Publicat: 26 01. 2021, 08:56
UE cere AstraZeneca să livreze cantitățile de vaccin stabilite: Dezvoltarea și producția serului au fost finanțate din bani europeni. Sursa foto: Shutterstock

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni seară că a transmis în mod public companiei farmaceutice AstraZeneca să ia măsuri pentru a livra cantitățile de vaccin împotriva COVID-19 stabilite prin contract, dat fiind faptul că vaccinul a fost finanțat din bani europeni.

Declarația oficialului de la Bruxelles vine în contextul în care AstraZeeca a avertizat recent că nu va putea livra toate dozele de vaccin negociate cu Comisia Europeană, informează Digi24.

De asemenea, Kyriakides a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către statele din afara Uniunii.

Vaccinul AstraZeneca ar putea fi aprobat în UE săptămâna aceasta

Comisarul a mai spus că vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentului ar putea fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

„Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil.

Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a declarat Kyriakides.

Oficialul a mai adăugat că a propus statelor membre implementarea imediată a unui mecanism de transparență, dat fiind faptul că Uniunea Europeană a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19.

„Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură.

Comisia Europeană se așteaptă ca Pfizer să revină la ritmul normal al livrărilor

Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.