UE, în negocieri pentru 225 de milioane de doze de vaccinuri anticovid-19

Publicat: 20 08. 2020, 16:12
Actualizat: 20 08. 2020, 16:16
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Comisia Europeană și firma germană CureVac au anunțat joi că au încheiat primele discuții referitoare la asigurarea de cel puțin 225 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus pentru statele UE.

Comisia Europeană negociază și cu Johson & Johnson și Sanofi în ceea ce privește vaccinurile pe care le dezvoltă și, de asemenea, a stabilit săptămâna trecută o achiziție în avans cu AstraZeneca de cel puțin 300 de milioane de doze din vaccinul dezolvat de Oxford University, transmite Reuters.

225 de milioane de doze de vaccinuri anticovid-19, pentru țările UE

„Fiecare rundă de discuții pe care o încheiem cu industria farmaceutică ne aduce mai aproape de câștigarea bătăliei cu virusul. În curând vom avea o înțelegere cu CureVac”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană va începe acum negocierile cu firma CureVac, ceea ce ar reprezenta prima înțelegere bilterală pentru această companiei, care are scopul de a asigura vaccinuri pentru toate cele 27 de state memebre UE, dacă vaccinul se dovește sigur și eficient.

CureVac a anunțat joi că s-a discutat și despre suplimentarea lotului cu încă 180 de milioane de doze.

Comisia Europeană a transmis că finanțarea va fi asigurată printr-un fond de urgență al UE, din care aproximativ 2 miliarde de euro (2,37 miliarde de dolari) pot fi folosiți pentru a finanța tranzacții de achiziție în avans, au declarat oficialii pentru sursa citată.

În discuțiile cu producătorii de vaccinuri, UE se oferă de obicei să finanțeze unele costuri de dezvoltare în avans, în schimbul dreptului de a obține rapid doze și produsele care s edovedesc a fi sigure și eficiente. Achizițiile reale vor fi decise ulterior de către fiecare stat UE.

România a cerut UE 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid 19/ Când vor fi disponibile vaccinurile

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti Covid 19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă. Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare. Recent, Rusia a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva COVID-19 a fost aprobat și se numește Sputnik V. De asemenea, oficialii ruși au transmis că mai multe state au comandat deja doze din acest vaccin.