Un specialist de la Institutul Cantacuzino trage un semnal de alarmă: ”Nu există un control național al testărilor”

Publicat: 16 08. 2020, 17:21
Un specialist de la Institutul Cantacuzino trage un semnal de alarmă: ”Nu există un control național al testărilor"

Profesorul dr.Viorel Alexandru, specialist în cadrul Institutului Cantacuzino, spune, într-o intervenție la Antena 3, că în momentul de față, în România, nu există un control național în ceea ce privește testele de coronavirus.

„Se elimină prin fecale, spermă, urină, acum există și contaminare prin ochi. România primește din 7 în 7 zile o analiză genetică a virusului. Avem mutații dar nu sunt semnificative pentru virulență. Poate să fie mutații care să ducă chiar și la niște modificări ale testerii. Se pare că virusul este mai prezent în salivă. Eu am auzit că unele laboratoare private au dat teste pozitive și erau negative și invers. Îi controlează careva? Nu. Trebuie să ai un control național”, este de părere profesorul Alexandrescu.

”Vaccinul nu va oferi imunitate pe viață”

Cât privește vaccinul american, profosorul spune că va fi unul de încerdere, însă nu va oferi imunitate pe viață:

„Putin recunoaște că nu are toate controalele care ar putea să îl valideze dar o să-l experimenteze pe armata rusă și după modelul SUA și al OMS vor să-l aplice la profesori și la anumiți funcționari publici. În cel de la americani am încredere. Imunitatea pe viață nu există, virusul are capacitatea de a se schimba”, a mai spus profesorul Viorel Alexandru la Antena 3.

Sondaj: Medicii ruși nu au curaj să-și facă vaccinul anti-Covid lansat de Putin

Un procent considerabil de medici din Rusia nu sunt de acord cu ideea de a-și administra vaccinul anti-Covid produs în țara țara lor. Motivul respingerii ar fi lipsa datelor legate de acesta și a procedurii extrem de rapide prin care a fost testat și aprobat, arată un sondaj la care au pariticipat peste 3.000 de doctori, scrie Reuters.

Vaccinul, numit „Sputnik V” în omagiul primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică în 1957, încă nu și-a încheiat procesele finale de testare, iar mai mulți oameni de știință au spus că se tem că Moscova poate pune prestigiul național înainte de siguranță.

Un sondaj efectuat pe 3.040 de medici și specialiști în domeniul sănătății publice, elaborat de aplicația „Doctor’s Handbook” și citat vineri de RBC, arată că 25% dintre aceștia nu sunt pregătiți să fie vaccinați, în timp ce 24,5% ar fi gata să se supună procedurii.