Un specialist român trage un semnal de alarmă, cu privire la COVID-19: “Se pretează la mutații foarte ușor. Am făcut un studiu și…”

Publicat: 10 01. 2021, 14:37
Un specialist român trage un semnal de alarmă, cu privire la COVID-19: “Se pretează la mutații foarte ușor. Am făcut un studiu și...”

Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, atrage atenția că în România sunt șanse să circule mai multe mutații periculoase ale virusului SARS-CoV-2, dar care să nu fi fost, deocamdată, detectate.

Medicii, dar și cercetătorii, sunt în alertă din cauza faptului că noua tulpină din Marea Britanie a ajuns și în România și nu exclud posibilitatea ca mai multe mutații virusului să fie deja prezente pe teritoriul țării noastre, dar care să nu fi fost, încă, descoperite.

Cred că în România noi putem face secvenţializări de tulpini virale, la Timișoara fără probleme. Mai sunt 4-5 centre, dacă nu mai multe,  care pot face asta, cu condiția ca ministerul să aloce bani. Noi avem aparatură și oameni cu experiență”, a spus Virgil Păunescu, potrivit Antena 3.

Noi am făcut un studiu pe ceea ce s-a secvențializat până acum în România. Din 100-120 de pacienți de la care s-a recoltat virus și s-a făcut secvențializare, 25 aveau mutații fără mari consecințe. E un virus nou, instabil, care se pretează la mutații foarte ușor și tocmai în acest lucru constă și periculozitatea lui”, a mai spus specialistul.

Tânără din Giurgiu, infectată cu noua tulpină de COVID-19

O tânără în vârstă de 27 de ani, din județul Giurgiu, este primul pacient din România infectat cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie. Tânăra a mers pe 3 ianuarie la Institutul “Matei Balș”, iar pe 8 ianuarie a primit confirmarea că a contractat tulpina B.1.1.7, mutația virusului SARS-CoV-2. Din fericire, are simptome ușoare și se tratează de la domiciliu.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor”, a transmis Ministerul Sănătății.