Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson, eficient în proporție de 66%

Publicat: 29 01. 2021, 17:22
Actualizat: 29 01. 2021, 17:24
Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson / Sursă FOTO: Shutterstock

Compania Johnson & Johnson a anunțat vineri, 29 ianuarie, că vaccinul dezolvat de aceasta, care se administrează într-o singură doză, a fost eficient în proporție de 66% în prevenirea COVID-19 într-un mare studiu clinic global, dovedindu-și eficiența împotriva mai multor variante ale virusului SARS-COV-2. 

În studiul la care au participat aproape 44.000 de voluntari, nivelul de protecție împotriva uneoi forme moderate sau severe de COVID-19 a variat de la 72% în Statele Unite, la 66% în America Latină și doar 57% în Africa de Sud, de unde s-a răspândit o variantă a virusului care stârnește îngrijorări în lumea medicală.

Un nivel ridicat de protecție a fost stabilit de două vaccinuri autorizate de la Pfizer / BioNTech și Moderna, care au fost eficiente în jur de 95% în prevenirea bolilor simptomatice, atunci când au fost administrate în două doze. Eficiența a fost stabilită în urma unor studii la care au participat mii de voluntari.

Vaccinul Johnson & Johnson, 66% eficient

Cu toate acestea, aceste studii au fost efectuate în principal în Statele Unite și înainte de apariția noilor variante.

Principalul specialist american în boli infecțioase Anthony Fauci a declarat că variațiile de eficacitate din întreaga lume au subliniat necesitatea de a vaccina cât mai multe persoane cât mai repede posibil pentru a preveni apariția de noi variante.

„Este într-adevăr un semnal de alarmă pentru noi să fim agili și să ne putem adapta, deoarece acest virus va continua, cu certitudine, să evolueze”, a declarat Fauci.

Scopul principal al lui companiei J & J a fost prevenirea formelor moderate și severe de boală , iar vaccinul a fost 85% eficient, 28 de zile după imunizare, în oprirea bolii severe și prevenirea spitalizării în toate regiunile și împotriva mai multor variante.

Acest lucru „va proteja potențial sute de milioane de oameni de forme grave și fatale ale COVID-19”, a declarat Paul Stoffels, șeful științific al lui J & J, despre rezultate, care s-au bazat pe 468 de cazuri simptomatice.

Compania americană Johnson & Johnson ar urma să solicite în luna februarie aprobarea UE pentru vaccinul anti-COVID-19.