Valeriu Gheorghiţă: Eficacitatea vaccinurilor în faţa noilor tulpini ale virusului este ușor diminuată, dar ne protejează de formele critice

Publicat: 09 03. 2021, 15:31
Actualizat: 09 03. 2021, 15:39

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că eficacitatea vaccinurilor omologate în faţa noilor tulpini ale virusului este uşor diminuată, dar „ne protejează de formele critice”.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă, datele arată că eficacitatea vaccinurilor este puţin diminuată în faţa noilor tulpini ale virusului SARS CoV-2. De aceea, trebuie să ne vaccinăm, astfel suntem protejaţi faţă de formele severe, a precizat Gheorghiţă.

„Datele disponibile la acest moment ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri este uşor diminuată faţă de tulpina salbatică şi chiar faţă de tulpina britanică. Singurul meu mesaj este să ne programăm cât mai mulţi la vaccinare şi să accelerăm campania. Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate, ne protejează de formele critice. Niciun vaccin nu este 100% eficace”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Gheorghiţă a mai spus că specialiştii se aşteaptă ca tulpină britanică să devină dominantă în România. Specialiştii vor urmări cu atenţia evoluţia tulpinilor din Brazilia şi Africa de Sud.

Încă 74 centre de vaccinare anti-COVID în România, din 15 martie

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a anunțat, marți, că alte 74 de noi centre de imunizare vor fi deschise, din 15 martie, pe teritoriul țării.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele care doresc să se vaccineze în noile centre se pot programa începând cu data de 10 martie. În cele 74 de noi cabinete se pot imuniza peste 4.400 de persoane, potrivit medicului de la Spitalul Militar.

În luna martie, România primeşte 2,7 milioane de doze de vaccin

În luna martie, România primeşte 2,7 milioane de doze de vaccin, din cele mai multe doze fiind de la AstraZeneca. Pentru aprilie, se speră la un minim de 3,1 milioane de doze, spune secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV.

Baciu a declarat, marţi, în conferinţă de presă, că cele mai multe dintre dozele de vaccin pe care le va primi România sunt de la AstraZeneca.

„Referitor la dozele de vaccin care o să sosească în perioada următoare până la finalul lunii martie, aşa cum spuneam şi data trecută, avem un total de peste 2,7 de doze de vaccin. O să menţionez doar totalul pentru fiecare tip de vaccin. Pentru vaccinul produs de către BioNTech/Pfizer 1.112.000, pentru cel produs de Moderna – 268.000 şi pentru cel produs de AstraZeneca 1.300.000 de doze pentru luna martie”, a spus Andrei Baciu.

Pentru luna aprilie, Andrei Baciu a spus că sunt aşteptate în ţară minim de 3.128.000 de doze de vaccin.

De asemenea, în jurul datei de 11 martie, Agenţia Naţională a Medicamentului se va pronunţa referitor la vaccinul produs de către Johnsons&Johnsons şi dacă va fi avizat vor fi primtie doze şi în România, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu.