Zeci de centre de vaccinare se închid în România. Dr. Valeriu Gheorghiță: Oamenii vor reveni la vaccin în valul al patrulea

Publicat: 07 07. 2021, 10:43
Sursa: Andreea Alexandru/MEDIAFAX FOTO

Interesul românilor pentru vaccinare a scăzut în ultima perioadă, dar ar urma să crească odată cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ca urmare a răspândirii variantei Delta.

Până atunci, însă, autoritățile vor închide o parte din centrele de vaccinare din mediul urban, pentru a se concentra pe imunizarea în mediul rural, dar și pentru a optimiza costurile, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, citat de Adevărul.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă persoanelor vaccinate să nu renunțe la masca de protecție și la distanțare, dat fiind contagiozitatea ridicată a variantei Delta.

„Circa 80% dintre centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi, de asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în numărul de centre de vaccinare care au rămas active.

În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare, pentru a menţine un echilibru corect între costurile de menţinere în activitate a acestor centre (servicii, chirii). În perioada următoare vom avea mult mai multe centre care vor avea acticitatea sistată temporar, în aşa fel încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui judeţ. Repet: această măsură este luată pe de-o parte pentru a echilibra costurile, iar pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural, cu sprijinul echipelor mobile”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: Numărul de cazuri de infectare cu varianta Delta va crește

Valeriu Gheorghiță mai atrage atenția că cel mai probabil varianta Delta va genera un nou val de îmbolnăviri în România, astfel că acesta se așteaptă ca interesul românilor pentru vaccinare să crească atunci.

„Se poate reveni foarte rapid la structura iniţială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va creşte, şi noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID, ca urmare a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global şi – foarte probabil, aşa cum o arată datele – în ţara noastră. Vom avea o creştere a numărului de infectări cauzate de tulpina Delta”, a spus medicul.

Acesta a mai adăugat că acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză a ajuns la 45,9% în București. Capitala este urmată în topul vaccinării de județul Cluj (42,6%), județul Sibiu (36,18%), județul Brașov (33,8%) și județul Timiș (33%).